Baon podcast

2024.05.21. 11:14

Virág Tamás: A legjobb, ha hajnalban öntözzük a kertet – podcast

A nyárias idő beköszöntével a kertészkedés is aktuális témája a mindennapoknak. Vízi Zalán a Hír FM műsorában Virág Tamás kecskeméti kertésszel beszélgetett a növények gondozásáról, évszakok közötti átállás módszereiről.

Orosz Fanni Flóra

Kecskeméten sokan szeretnek kertészkedni, amihez szerencsére ma már nem kötelező kellék egy nagyobb saját terület, hiszen például balkonládákban az erkélyeken, vagy éppen közösségi kertekben (például a Széchenyivárosban) is van lehetősége a lakosságnak a kibontakozásra.  

kert, kertészkedés, podcast
A legjobb, ha hajnalban öntözzük a kertet
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Kertészkedés okosan

A beszélgetés alatt nagy hangsúlyt kapott a vízháztartás fontossága, függetlenül az aktuális csapadék mennyiségétől. Fontos, hogy takarjuk a talajt, hiszen attól függetlenül, hogy még nem tombol a nyár, a szél is szárítja a földet. A locsolást – ha összegyűjtjük – akár esővízzel is kiegészíthetjük, és persze nem utolsó szempont a tápanyagok pótlása sem. Idén különösen fontos, hogy megfelelően gondozzuk növényeinket, ugyanis a korai meleg időjárás miatt nagyjából egy hónappal volt rövidebb az alvási időszak, vagyis sokkal tovább fognak párologtatni. 

A szakember kiemelte, hogy a klímaváltozás miatt érdemes elgondolkodni azon is, hogy a hazánkban kialakuló éghajlat mely növényeknek kedvez, és melyektől érdemes búcsút venni. Virág Tamás kecskeméti kertész az öntözés terén azt javasolja, hogy hetente legalább egyszer hajnalban a zöld felületre öntözzünk, hogy megtisztítsuk a leveleket a portól és a gombaspóráktól.    

További kertészkedéssel kapcsolatos tippek és praktikák derülnek ki az alábbi felvételen: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!