Hány napot dolgozzunk egy héten?

Márton Anna

A négynapos munkahét egyre népszerűbbé válik világszerte, és számos előnye van, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Először is, a rövidebb munkahét jelentősen hozzájárul a munka és a magánélet egyensúlyának javításához. A dolgozók több szabadidőt kapnak, amit a családdal, barátokkal, vagy személyes hobbijukkal tölthetnek el, ezáltal javítva a mentális egészségüket és csökkentve a stresszt. A kevesebb munkanap egyben produktivitásnövekedést is eredményezhet. Kutatások szerint a hosszabb pihenőidő hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállalók koncentráltabban és hatékonyabban dolgozzanak a rendelkezésre álló időben. Ezen kívül, a munkahelyi kiégések is csökkennek, hiszen a munkavállalók jobban képesek regenerálódni, és kevésbé érzik magukat túlterheltnek. 

munka, jegyzet, Bács-Kiskun
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A négynapos munkahét környezetvédelmi szempontból is előnyös lehet. A kevesebb ingázás kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, ami hozzájárulhat a fenntarthatósági célok eléréséhez. Emellett a munkáltatók számára is vonzó lehetőség, hiszen a kevesebb irodai nap alacsonyabb rezsiköltségeket jelenthet, például a villamosenergia és a fűtés terén. 

A munkaerő megtartása és toborzása is könnyebbé válhat. A rugalmasabb munkarend és a hosszabb hétvége vonzóbbá teszi a munkahelyet a tehetséges munkavállalók számára. Ezzel párhuzamosan csökkenhet a munkavállalók fluktuációja, mivel a dolgozók elégedettebbek és kevésbé hajlamosak munkahelyet váltani. A rövidebb munkahét serkenti a kreativitást is. A szabadnapokon több idő marad az inspirációra és a feltöltődésre, így a dolgozók új ötletekkel és friss szemlélettel térhetnek vissza a munkahelyükre. Ezenkívül a társadalmi kapcsolatok is erősödhetnek, mivel az emberek több időt tölthetnek szeretteikkel. 

Összességében a négynapos munkahét elősegíti a munka hatékonyabb elvégzését, a dolgozók jóllétének javítását, valamint pozitív hatással van a környezetre és a munkahelyi légkörre egyaránt. Megjegyzem azonban, hogy valószínűleg nem minden iparágban és munkakörben valósítható meg. Jelenleg Dél-Afrikában, Izlandon, Japánban és Belgiumban már  több cég is nyitott a kérdésre, sokan bevezették. Már csak az az egy kérdés maradt, hogy mi mikor csatlakozunk a négynapos munkahetesek táborához? A rendkívül sok érv talán elgondolkodtatja a döntéshozókat a jövőben.