Kapunyitási pánik

Márton Anna

A  fiatal felnőttek körében egyre gyakoribb a kapunyitási pánik. Véleményem szerint lehet, túl sok lehetősségük van és nem úgy élik meg, hogy ez jó dolog, hanem frusztrálja őket. A depresszió a fiatalok körében egyre gyakoribb jelenség, ám sokszor nem ismerjük fel időben a jeleit.  A fiatalok gyakran érzik magukat szorongónak vagy nyomás alatt, amit az iskolai teljesítmény, a társadalmi elvárások és a jövő bizonytalansága okozhat.

Stressed,Desperate,Broke,Business,Woman,,Homeowner,Getting,Frustrated,At,Laptop
Fotó:  shutterstock.com / illusztráció

Ezért fontos, hogy a család és a barátok figyeljenek a változó hangulatra, a visszahúzódásra vagy az érdeklődés elvesztésére. Az érzelmi támogatás és a nyílt kommunikáció kulcsfontosságú, talán hétvégén van rá alkalom, hogy beszélgessünk, vagy beszéltessük őket.  Azt gondolom, a depresszió megelőzése érdekében fontos, hogy kiegyensúlyozott életet éljenek a fiatalok is. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű alvás alapvető tényezők a jó mentális egészség megőrzésében. 

Az alkoholmentes hétvégék is segíthetnek, hogy a hétfőt ne depressziósan kezdjék. Ma már nem is olyan trendi az alkohol, végre valami olyan divat, ami jótékonyan hat. Az is segíthet, ha megtalálják a számukra fontos hobbit vagy kreatív tevékenységet, amiben örömüket lelik, és ami feltölti őket. 

A támogató közösség, barátok és család jelenléte szintén jelentős segítség lehet a stresszes időszakokban. A fiataloknál kapunyitási pánikról, az idősebbeknél kapuzárási pánikról beszélhetünk. Tulajdonképpen a középkorúak számára a depresszió más kihívásokat jelenthet.  Gyakran a munkahelyi és családi nyomás, vagy a változó élethelyzetek, mint a gyerekek kirepülése, válás vagy karrierproblémák okozhatják. Ebben a korban különösen fontos, hogy az egyén figyelmet fordítson saját mentális egészségére, és időt szánjon az önfejlesztésre, valamint a kikapcsolódásra. 

Sajnos sok esetben a fiatalok depresszióját nehéz észrevenni, mert a felnőttek gyakran úgy gondolják, hogy ezek a viselkedések a kamaszkor vagy a fiatalság természetes velejárói.  A szakemberek szerint a közösségi média, a kortársi nyomás, az önértékelési problémák és a túlzott elvárások is hozzájárulhatnak a mentális problémáikhoz. Az öngondoskodás, mint például a mindfulness gyakorlása, a relaxáció vagy akár a természetben töltött idő is hozzájárulhat a pozitív lelkiállapothoz.