Legények és leányok a gáton

Márton Anna

Minden elismerést megérdemelnek azok, akik részt vettek az árvízi védekezésben Baján. A tűzoltók, katasztrófavédelem munkatársai és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoztak éjjel-nappal, hogy megóvják a várost a megáradt Duna pusztító erejétől.

árvíz, Duna, összefogás
Fotó: Márton Anna / archív-felvétel

Nem lehet eléggé megköszönni azt az erőfeszítést, amit ezek az emberek tettek közösségünkért. 

Szinte szavakkal leírhatatlan az a kitartás, amit tanúsítottak, és legszívesebben meghívnám őket egy halászlére – Baján ez a  szokás –, hogy így fejezzem ki hálámat. Remélem, hogy hivatalosan is köszönetet mondanak majd nekik, és valamilyen formában jutalmazzák őket. 

Az árvíz levonulása még tart, de már megkezdődtek a takarítási munkálatok. Ne felejtsük el, hogy milyen sokan áldozták fel idejüket és energiájukat a közös cél érdekében. Ezek az emberek nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is hatalmas terhet viseltek, hiszen egy város sorsa függött az erőfeszítéseiktől. A közösség ereje itt mutatkozott meg igazán: emberek együtt dolgoztak, hogy megvédjék Baját és annak lakosait.

Nekem nagyon megható volt látni, ahogy az önkéntesek dolgoztak az árvízi gáton. Reggel korán már ott voltak a hivatásosok is,  sokan éjszaka sem pihentek, fáradhatatlanul pakolták a homokzsákokat. Mindenki keményen dolgozott, hogy megvédje a várost az ártól. 

Jó volt látni az összetartást az árvízi védekezésnél, ahogy mindenki a közös célért dolgozott. Az önkéntesek, a hivatásosok és a helyi lakosok mind egy emberként vettek részt Baja védelmében.

Ilyenkor igazán megmutatkozik a közösség ereje, hogy mire vagyunk képesek együtt.

Ezzel szemben elszomorító látni, amikor az emberek vitáznak, veszekednek egymással. A konfliktusok csak gyengítik a közösséget. Azt gondolom, ez az árvízi védekezés szép példa volt arra, hogy mire képesek az emberek, ha félreteszik a nézeteltéréseiket. Jó lenne, ha ez a fajta összefogás mindig jelen lenne az életünkben!