Egy kis mozgás a természetben mindenkinek kell

Márton Anna

A természetben végzett mozgásnak számos jótékony hatása van az egyén testi és lelki egészségére. A friss levegőn való sportolás nemcsak a fizikai erőnlétet javítja, hanem pozitívan hat a mentális állapotra is. 

séta, jegyzet, Bács-Kiskun,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Egy angol kutatás szerint már öt perc szabadban végzett mozgás is jelentősen fokozza az ember mentális jóllétét. A kutatásban résztvevők változatos mozgásformákat próbáltak ki: horgászat, biciklizés, séta, evezés, lovaglás, kertészkedés. Az elemzés során kiderült, hogy már az első öt percben javította intenzíven a résztvevők hangulatát és növelte önbecsülésüket. A legjobb hatással a vízparton végzett könnyű testmozgás volt. 

A természetben való mozgás közben az ember kiszakadhat a hétköznapok stresszéből, és könnyebben találhat lelki békét.

A zöld környezet látványa, a madarak éneke és a friss levegő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy feltöltődve térjünk vissza a mindennapokhoz. 

Érdemes megjegyezni, hogy a természetben töltött idő serkenti a boldogsághormonok, például az endorfinok termelődését, ami javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt. 

A séta az erdőben vagy a futás egy parkban segít, hogy az ember derűsebben tekintsen a világra. 

Sajnos, azonban sokan elfelejtik kihasználni a természet nyújtotta lehetőségeket, és inkább otthon a négy fal között töltik idejüket. Az emberek hajlamosak elhanyagolni a szabadtéri mozgást, pedig ennek hiánya hosszú távon káros lehet az egészségükre. 

Gyakran csak akkor jönnek rá, mennyire fontos lenne a természetben mozogni, amikor már valamilyen betegség jelentkezik. Pedig a rendszeres, természetben végzett mozgás megelőzhetné sok egészségügyi probléma kialakulását. 

Az időben elkezdett természetjárás és a szabadban végzett testmozgás nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget is megőrzi. Érdemes tehát újra felfedezni a természet varázsát, és kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. 

Nem csak a szabadság idején érdemes kilátogatni a vízpartra vagy az erdőbe, ezek a helyek a mindennapjaink részévé kellene, hogy váljanak.

Természetesen nem arra gondolok, hogy naponta utazgatni kellene valamilyen vízpartra mindenkinek, de aki megteheti, hogy valamilyen vízparton – ha olyan szerencsés, hogy Baján él, akkor a Sugó-parton – sétáljon, fusson vagy kerékpározzon, annak szinte kötelező.