A tudatos életvitel egy életforma

Márton Anna

Az egészséges életvitel alapja nem az életkor, hanem sokkal inkább a személyiség véleményem szerint. A mai fiatalok egyre inkább felismerik ennek fontosságát. Ők nemcsak passzívan várnak az egészséges életre, hanem tesznek érte. Figyelnek a táplálkozásra, különösen fontosnak tartják az egészséges étkezést. Egyre többen döntenek úgy, hogy kerülik az alkoholfogyasztást, tudván annak káros hatásait. Az egészséges életvitel része számukra a korai kelés is, hogy időt szakítsanak a reggeli edzésre, ami felfrissíti és felkészíti a napra őket. Mások az esti mozgást részesítik előnyben, illetve a regenerálódásra is figyelnek.

étkezés, étrend
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A tudatos életvitel egyre inkább az önállóság és felelősségvállalás jegyében zajlik. A fiatalok keresik az egészsége életmódra vonatkozó információkat és képesek saját döntéseket hozni a saját jólétük érdekében. Nemcsak a testüket, de a lelküket is táplálják, hiszen felismerik a mentális egészség fontosságát is. Az önszeretet és az önbecsülés fejlesztése mellett aktívan keresik az egyensúlyt az élet különböző területein. Az egészséges életvitel nem csupán divat, hanem életforma. A fiatalok között egyre elterjedtebb a tudatos táplálkozás és az aktív életmód kultúrája. Nem csupán a megjelenés motiválja őket, hanem az egészség megőrzése és a jó közérzet elérése is. A személyiség ereje és kitartása hajtja őket előre az egészséges életvitel útján.

Az életkor csak egy szám számukra, ami nem befolyásolja a boldog életüket. Ahelyett hogy korukra hivatkoznának, inkább személyiségükre, akaraterejükre támaszkodnak az egészséges döntések meghozatalában. Öröm volt hallani, mikor a nagyobbik lányom kiemelte: a napot kora reggeli futással indítják, már csak olyan közeli barátai vannak, akik tudatosan élnek, egészségesen táplálkoznak, nem fogyasztanak alkoholt még bulikban sem. A kisebbik lányom az esti mozgás elhivatottja, ő képes este nyolckor edzeni, mint mondta, egy nehéz nap után neki ez a kikapcsolódása. Azt gondolom, jó úton vannak, talán jó példát láttak.