Önellátás

Mester-Horváth Nikolett

A nyár sok háziasszony életében a lekvárok, befőttek, kompótok, sőt akár a szörpök elkészítésének idejét is jelenti. Jómagam sajnos cseppet sem ismerem ezek elkészítésének fortélyait, de tisztelettel adózom azok felé, akik gondoskodnak róla, hogy a családtagjaik házi termésből készült finomságokat ehessenek ősszel és télen is.

Örömmel és őszinte ámulattal csodáltam nemrégiben, hogy kedves barátnőm spájza micsoda gazdag kínálattal rendelkezik. Ráadásul minden, ami az üvegekben található, a saját kertjükben termett. Fantasztikus! Sokszor beszélgetünk róla a férjemmel, hogy amint családi házba költözünk, biztosan kialakítunk egy konyhakertet. Mindamellett, hogy példaértékűen hozzájárulhatunk ezáltal a környezetvédelemhez, az önellátásnak köszönhetően nem leszünk kiszolgáltatottak például egy világjárvány ideje alatt sem. Láthattuk 2020-ban, milyen sokat jelentett az, hogy valakinek friss zöldség, gyümölcs miatt nem kellett boltba vagy piacra mennie. Az otthon termesztett élelmet ráadásul az egészségünk is üdvözli. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több korombeli ismeri fel ennek praktikus és hasznos voltát. A minap egyik kollégám hozott nagy adag paprikát és paradicsomot nekünk, amit a kertjükből szedett. Roppant ízletes darabok voltak. 

Számomra őszinte örömöt jelentene kisétálni a kertünkbe, leszedni a friss zöldséget és gyümölcsöt, megmosni, majd jóízűen elfogyasztani. Alig várom, hogy megtehessem!