Közösségben jó élni

Márton Anna

Egy virágzó közösség szívében az élet olyan, mint egy eleven folyó, amely eltartja és táplálja azokat, akik otthonuknak hívják. A közösségi életben megosztott élmények, a nevetés és a könnyek, az örömök és a szomorúságok által mély érzésre lelhetünk, ami célt és tartalmat ad az életnek.

Az életrevaló közösségben kovácsolt kötelékek olyanok, mint egy pajzs, amely véd a világ próbatételei ellen, egy erőd, amely segít átvészelni bármilyen vihart. Azok számára, akiknek szerencséjük van egy ilyen helyen élni, a jótétemények sokfélesége jelenik meg: egészségesebb életmód, erősebb közösségi szellem és hosszabb, tartalmasabb élet. Az ilyen szorosan összetartó közösségekben az emberek egymásra figyelnek, minden ember fontos. A közösséghez tartozás mély érzése fakad abból, hogy az ember része valaminek, ami nagyobb nála.

Ez az érzés egyaránt megnyugtató és felhatalmazó, emlékeztet arra, hogy valami nagyobb értékű része vagyunk. A szorosan összetartó közösség melegeiben találunk célt és értelmet, amely akár a legsötétebb időket is áthidalja. Büszkeséget érzünk közösségünk, történelme, hagyományai és az emberei iránt, hajlandóak vagyunk keményen dolgozni annak megőrzéséért és fejlesztéséért a jövő generációi számára. Egy közösségben nem csak egyének vagyunk, hanem egy nagyobb család tagjai, minden felelősséggel és előjoggal, ami ezzel a szereppel jár. 

A közösségi kapcsolati hálóban elfoglalt helyünk hatással van ránk. Olyasvalakinek, akinek nincsenek barátai, egészen más az élete, mint annak, akinek sok van. Különféle egészségügyi hatással járhat, ha beszerzünk egy plusz barátot, még akkor is, ha az illető nem tesz értünk semmi különöset. Ilyen és hasonló gondolataim voltak, amikor láttam a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tagjainak találkozását pár nappal ezelőtt. Mindenki mosolygós volt, pedig hosszú utat tett meg, hogy találkozzon a tagokkal és érdeklődve hallgatták egymás történeteit. 

A Csillagom női bortúrán is hasonló érzésem volt, igaz kicsit még vidámabbak voltak a hölgyek, de ugyanolyan érdeklődőek. Öröm, hogy vannak olyan szervezők, rendezők akik összefogják a csoportokat, boldogság, hogy én is tagja lehetek, élvezhetem előnyeit.