Hirdetés

2 órája

Az okoseszköz a gyerek digitális cumija – szülői értekezletet tartottak az internet veszélyeiről

Szeptember 19-én a mesterséges intelligencia és az internet veszélyei témában városi szülői értekezletet tartottak a kecskeméti Városháza dísztermében. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös rendezvényén közel kétszáz szülő jelent meg.

PR cikk

Az eseményre a rendőrség és a Bűnmegelőzési Tanács szakemberei neves előadókat hívtak meg. Dr. Guld Ádám médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa a mesterséges intelligencia világába kalauzolta el az érdeklődőket, míg Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus az internet veszélyei kapcsán a szülői felelősségre hívta fel a figyelmet.

Annyira más generáció vagyunk, a szülők nincsenek tisztában a mesterséges intelligenciával és a gyerekekre gyakorolt hatásával, így arra gondoltunk, hogy szülői értekezlet keretein belül tájékozódhatnak az érdeklődők ebben a témában

 – mondta a rendezvény előtt hírportálunknak Dr. Rekedt Gréta, rendőr főhadnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára. 

Nem tudjuk elvenni a gyerekektől az okoseszközöket, bár az oktatási intézményeknek ezt meg kell tennie az iskolában, a mindennapi életben nem biztos, hogy minden esetben jó a tiltás. Az előadók közreműködésével szeretnénk gyakorlati segítséget nyújtani a szülőknek erre a problémára

 – tette hozzá Dr. Rekedt Gréta.

A kor adta lehetőségeket a gyerekek sokszor rosszra használják. Az eseményen elhangzott, az újdonságokat mindig a fiatalabb generáció tagjai kezdik el először használni, lehet, hogy kreatívan, de lehet, hogy azzal veszélybe sodorják magukat. Ezért fontos, hogy a szülők tisztában legyenek például a mesterséges intelligenciával is.

Sok megkeresés érkezett hozzánk, hogy folytassuk a szülői értekezletek sorát. Mivel minden iskolába nem tudunk eljutni, úgy gondoltuk, hogy a Városháza dísztermében minden érdeklődő szülőnek lehetőséget biztosítunk arra, hogy eljöjjenek, tájékozódjanak ebben a témakörben

 – nyilatkozta Váróczi-Bakos Rita rendőr őrnagy. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője hozzátette, legfőbb céljuk, hogy megmutassák a szülőknek, hogyan tudnak aktívan és hatékonyan segíteni a gyermekeiknek, hogy biztonságban legyenek az interneten.

 

Az első előadáson Dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember kifejtette, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológia évek óta velünk van, de csak most került ennyire a felszínre. 

A mesterséges intelligencia hétköznapi felhasználásának forradalmát éljük, és ez a gyerekeket is érinti. A MI által generált influenszerek a fiatalok körében népszerűek, úgy gondolják, egy robot sosem téved. Veszélyt viszont az jelent, hogy az ilyen mesterségesen generált személyek, robotok alkotója és szándéka sokszor ismeretlen. A szülők szempontjából az edukáció szerepét kell elsősorban kiemelni. Kutatások kimutatják, hogy a szülők a legtöbb esetben nem tudják, hogy milyen eszközt adnak a gyerekek kezébe, hogy azokon milyen alkalmazások és tartalmak érhetők el. A felnőtteknek tájékozódni kell ezeknek az előnyeiről és veszélyeiről is, a szülők médiatudatosságának fejlesztése kiemelten fontos feladat

 – mondta Dr. Guld Ádám.

 

Az ő előadását követően Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus következett. Hangsúlyozta, hogy az okoseszköz szorongáscsökkentő a gyerekek számára, de ha elveszik tőlük, abban a pillanatban stresszképző hatással bírnak. 

Ha a gyerekek nagyon korán kezdik el használni az okoseszközöket, akkor az idegrendszerük nem fejlődik ki rendesen. Ezért van nehezebb dolga manapság a pedagógusoknak, mert a fiatalok analitikus műveletek feldolgozására kevésbé képesek, sok esetben nehezebben tanulnak

 – mondta Tari Annamária. A szakember azt tanácsolta a szülőknek, hogy üljenek le a gyerek mellé és ne utasítsák el alapból az okoseszközöket, inkább legyenek nyitottak és kíváncsiak a gyerekek által használt játékokra és alkalmazásokra. Csak úgy tudnak hatékonyan segíteni a kicsiknek, ha megismerik az online világukat. Nem zárkózhat el egy szülő az okoseszközöktől, mert azok a mindennapjaink része, és csak úgy tudja visszarántani az offline világba a gyermeket, ha tisztában van azzal, milyen az online tér. A humor itt is nagyon fontos. Ahogyan Tari Annamária fogalmazott, digitális cumit adunk a gyereknek, de ezt nem lehet csak úgy elvenni tőlük. Helyettesíteni kell mással, értékes együtt töltött idővel, máskülönben a gyermek követelni fogja vissza a digitális cumiját.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában