Alakuló ülés

3 órája

Soltész Miklós: tisztelet, barátság és szeretet jellemzi a bolgár nemzetiség és a kormány kapcsolatát

Az egymás iránti tisztelet, barátság és szeretet jellemzi a kormány és a bolgár nemzetiségi önkormányzat kapcsolatát – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a bolgár nemzetiségi önkormányzat alakuló ülésén.

MW

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) és Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke a bolgár nemzetiségi önkormányzat alakuló ülésén

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Soltész Miklós köszöntőjében azt mondta: az elmúlt évtizedben a magyarországi nemzetiségi önkormányzatok közül a bolgár kiemelkedő szerepet játszott és valósított meg.

SOLTÉSZ Miklós; MUSZEV Dimitrov Dancso
A bolgár nemzetiségi önkormányzat alakuló ülése Budapesten 2024. október 9-én. Középen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (középen j2) és Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke (középen b2)
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás:  MTI

A bolgár közösségen belül annak ellenére töretlen az összefogás, hogy a magyarországi nemzetiségek közül a kisebbek közé tartozik. Ez az összefogás a legnagyobb értéke a közösségnek – emelte ki.

Hozzátette: ennek az összetartásnak számos beruházás, emlékhely, közösségi, oktatási tér is köszönhető, amelyeket csak egységes akarattal, közös gondolkodással lehetett megvalósítani.

A kormány 2010 óta sokat tett a magyarországi nemzetiségekért – emelte ki Soltész Miklós, hozzátéve: a kormány továbbra is partner lesz azon célok megvalósításában, amelyet a bolgár önkormányzat szeretne megvalósítani.

Az államtitkár arra bíztatta a jelenlévőket, hogy mutassák meg más nemzetiségeknek is az általuk vallott mintát és példát, hiszen – mint mondta - az elmúlt években voltak olyan közösségek, amelyeknél a belső, személyes konfliktusok negatívan hatottak az adott közösség életére.

A bolgár közösség példát tud mutatni más önkormányzatoknak is – hangoztatta az államtitkár.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat szerdai alakuló ülésén egyhangúlag újraválasztott elnöke úgy fogalmazott: hogy „az elmúlt tíz év a siker tíz éve volt a magyarországi bolgár közösség életében”.

Az elnök köszöntetet mondott a kormány eddigi támogatásáért, és mint mondta, többek között bizalom és barátság kell az értékteremtéshez.

A támogatásoknak és a közösségnek köszönhetően Budapest szívében egy „kis Bulgáriát” valósítottak meg, amivel az alapítók 110 éves álma vált valóra – fogalmazott.

 Sikerült generációkon átívelve megőrizni az értékeket – mondta Muszev Dancso.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában