Kecskemét

3 órája

Megelőzhető a cukorbetegek vaksága

A szemünk világa kiemelkedően fontos. A vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható – erre hívja fel a figyelmet a látás világnapja. Ennek ellenére a legveszélyeztetettebbeknek, a cukorbetegeknek csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemvizsgálaton.

Sebestyén Hajnalka

A látás világnapja, melyet minden október második csütörtökén rendeznek meg 2000 óta, idén október 10-re esik. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható. A szakemberek úgynevezett telemedicinális szűrések elvégzését javasolják a diabéteszes retinopátia kivizsgálására. 

vakság, látás
A vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Nő a cukorbetegek száma

Magyarországon a cukorbetegek száma 2018-ban csaknem 800 ezer volt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a cukorbetegek számát 2019-ben 463 millióra becsülték a világban, de a számuk a folyamatos növekedés miatt 2045-ig valószínűleg el fogja érni a 700 milliót is. 

Fontos a rendszeres szűrés és vizsgálat

– A cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka. Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi diabéteszes beteg ötödének volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája. Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért számukra legalább évenkénti szemvizsgálat javasolt, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki – figyelmeztet Nagyidai Zoltán, a Trend Optika csoport ügyvezető-tulajdonosa.

A vakság éves szinten ezer embert érint

Ennek ellenére hazánkban a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton. Miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt. A szakma éppen ezért javasolja a szűrések telemedicinális elvégzését. 

Kecskeméten is elérhető 

A kecskeméti Trend Optikában is elérhető a Semmelweis Egyetemmel közösen végzett szűrővizsgálati rendszer, melynek lényege, hogy preventív módon, a szemfenéki vizsgálatoknak köszönhetően csökkenthető a cukorbetegségek szemészeti szövődményeinek esélye. A telemedicinális szűrőállomáson pupillatágítás nélkül, szakdolgozói közreműködéssel készülhet a szemről felvétel, amelyet aztán Semmelweis Egészségügyi Kft. szakorvosai értékelnek ki központilag. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában