Közélet

2014.09.12. 17:27

Lugasban nő a kolbásztök

Nem kolbászból, hanem tökből van a kerítés a jászszentlászlói Bezsenyi Sándoréknál. Kertjükben a legkülönfélébb tökök teremnek. A kabakosok idén különösen nagyra nőttek.

Vajda Piroska

Csodájára járnak a jászszentlászlóiak Bezsenyi Sándorék kertjében nőtt, csaknem 2 méter hosszú kolbásztököknek. A látogatókat elsőként a kerítést benövő dísztökök színes látványa fogadja. A gondosan rendben tartott udvarra belépve pedig a szőlőlugas alatt csodálhatják meg a vékony indákon csüngő, hatalmas kolbásztököket, amiket mindenkinek büszkén mutogat a házigazda Bezsenyi Sándor. Mint mondta, az idei csapadékos időjárás különösen kedvezett a töktermésnek. Ám, a kabakos  kúszónövények nagyon igényesek. Sándornak azonban ideje van bőven. Betegsége miatt ugyanis tíz éve rokkantnyugdíjas. Gégedaganattal műtötték, hónapokig küzdött az életéért. Sándort azonban kemény fából faragták, soha nem hagyja, hogy eluralkodjon rajta a kétségbeesés. Ezért igyekszik minden idejét hasznosan tölteni. A kertészkedés mellett önzetlenül segít másokon, egyik alapítója volt a napokban alakult jászszentlászlói polgárőr egyesületnek is. Persze a töktermesztést polgárőrként sem hanyagolja.

Kertjében a kolbásztökök mellett alma-, körte-, lopó-, káposzta- és a sütőtök is megterem. Ezen felül mindent megtermel, amire egy háztartásban szükség lehet. Az is megtudtuk, a színes dísztököket nem haszonszerzés céljából termeli, a legtöbbet elajándékozza. Legutóbb például a szüreti bál termének díszítéséhez vitték a mutatós tököket.

Lagenaria a mesebeli kabakos

A Lagenaria, közismertebb nevén kolbásztök nem csak mutatós, de fogyasztásra is alkalmas. A cukkinihez hasonlóan főzeléket főzhetünk belőle, és kirántva is nagyon finom. De, ami a legérdekesebb, hogy egész nyáron ellátja a családot, mert ha levágnak belőle egy darabot, a növény akkor is tovább nő, mint a mesebeli kolbászkerítés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!