Kecskemét

2018.01.08. 10:19

Hétfőtől szállítják el a kiszolgált fenyőket a megyeszékhelyen

Januárban városrészenként két napon fogják begyűjteni a karácsonyfákat. Hétfőn Hetény­egyházán, Külső- és Belsőnyírben, a Petőfivárosban, Úrihegyen és Katonatelepen kezdik összeszedni a fenyőket.

Hraskó István

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján szokás leszedni a karácsonyfát. Ez most szombatra esett, így ideális családi programnak tűnt a hétvégére a fabontás. Sokan azonban nem várták meg vízkeresztet sem, pláne, ha a fáról elkezdtek potyogni a tűlevelek, így már akár az új év első napjai­ban is rengeteg díszét vesztett fenyőt lehetett látni Kecs­kemét utcáin.

Ebben az esztendőben már a tavaly – közel száz település csatlakozásával – megalakult, ceglédi központú Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH) végzi Kecskeméten a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, így a fenyőfák begyűjtése is az ő feladatuk. A cég kérdésünkre azt közölte, hogy januárban városrészenként két nap (két alkalommal) viszik el díjmentesen a fenyőfákat a megyeszékhelyen. A fákat az ingatlan előtti közterületre kell kihelyezni a gyűjtési napon reggel 6 óráig, mégpedig úgy, hogy a jármű- és gyalogosközlekedést ne akadályozzák, és kézi erővel lehessen őket mozgatni. A karácsonyfákat az elmúlt években a Bácsvíz Zrt. telepén aprították fel, majd komposztálták, a DTKH arra nem válaszolt, idén miként hasznosítják a több tonna fát.

A DTKH Kft.-től megtudtuk, a háztartási szilárd hulladék szállítási rendje nem változik, a begyűjtést a megszokott napokon végzik majd Kecskeméten. Szállítással kapcsolatos bejelentést tenni vagy információt kérni a 06-76/501-926-os telefonszámon lehet.

Van, aki gondosan zsákba csomagolva viszi le a díszeitől megfosztott fenyőt Fotó: Bús Csaba

A DTKH az előző közszolgáltató (Városgazdasági Nonprofit Kft.) többlethulladék kihelyezésére szolgáló zsákjait elviszi. Az alkalmanként keletkező pluszszeméthez szükséges zsákokat a kihelyezett ügyfélszolgálaton (Békefasor 71./A) lehet beszerezni az ingatlanhasználó vagy meghatalmazottja, a közszolgáltatás számlafizetője nevére. A zsák és a közszolgáltatás ellenértékét utólag a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. számlázza ki. A közszolgáltatás díja természetes személyek, költségvetési szervek és nem természetes személyek esetében is változatlan. A nem természetes személy igénybe vevőnek (jogi személyek, vállalkozások, üzletek) az új közszolgáltatóval hulladékszállítási szerződést kell kötnie – derül ki a DTKH válaszából.

Mikor viszik el a fenyőfákat?

Január 8., 15. (hétfő): Belsőnyír (hetényegyházai út felől), Hetényegyháza, Külsőnyír, Petőfiváros, Úrihegy, Katonatelep.

Január 9., 16. (kedd): Alsószéktó, Belsőnyír (Ladánybe­nei út felől), Belváros, Mária­hegy, Máriaváros, Méntelek, Széchenyiváros, Szeleifalu, Talfája, Villanegyed. Január 10., 17. (szerda): Árpádváros, Erzsébetváros, Kossuthváros, Rákócziváros, Kadafalva, Szarkás.

Január 11., 18. (csütörtök): Borbás, Halasi úti hobbik, Kisfái, Kósafalu, Matkó, Műkertváros, Rendőrfalu, Szent László-­város, Ürgés.

Január 12., 19. (péntek): Bethlenváros, Hunyadiváros, Vacsiköz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában