Kultúra

2015.03.20. 13:58

Down világnap: játék előítéletek nélkül

Hetedik alkalommal rendezik meg Down Világnapot március 21-én hazánkban is. A dátum a szindrómát okozó 21-es kromoszómára utal, amiből a megszokott kettő helyett három van jelen a dankáknál. A világnap kapcsán idén elsőként az országban több helyszínen szervezik meg a 0321-kihívást. Jászszentlászlón kedden tartották A játék előítéletek nélkül elnevezésű programot.

Vajda Piroska

Vidámság, zene, tánc, sok-sok közös játék. Röviden így összegezhetnék a jászszentlászlói Down Világnapot, amit minden évben Bozóki Edit, tanárnő szervez meg a helyi Szent László Általános Iskolában. A játékos szemléletformálással a gyerekek észrevétlenül is az elfogadás útjára lépnek – nyilatkozta lapunknak a főszervező.
Elmondta, a Down Világnap célja, hogy közelítsék egymáshoz a fogyatékkal élőket és a többségi társadalmat. A Down Egyesület is azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A jászszentlászló iskolások is felléptek műsorukkal a rendezvényen
[/caption]Az egyesülettel együttműködésben szervezték meg a világnaphoz kapcsolódóan a Játék előítéltek nélkül elnevezésű figyelemfelkeltő, érzékenyítő játékot. – Arra törekedtünk, hogy a korábbiaknál is nagyobb mértékben bevonjuk a többségi társadalmat, a fiatalokat és felnőtteket programunkba. A nagy sikerű Ability Parkhoz és a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló 0321 - Kihívásban a résztvevők specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségek modelljeivel ismerkedhettek meg. A feladatok célja az volt, hogy a játékban résztvevő csapatok tapasztalatokat szerezzenek arról, milyen lehet „nehezített pályán” mozogni. Ugyanakkor arról is, hogy a nehézségeket összefogással ellensúlyozni tudják. Az így kialakuló nyitottság talaján, hosszú távon elindulhatnak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalmi attitűdhöz vezetnek – fogalmazott Bozóki Edit, aki maga is danka gyermeket nevel.

A világnapi programban az iskolások és a szülők mellett részt vettek a település döntéshozói és az intézmények vezetői is. Az eseménynek sztárvendége volt Kovács László Stone, aki már a nyári Szivárványtáborban is meglátogatta a dankákat és családjaikat. A Szivárvány nap legnépszerűbb vendégei azonban a terápiás kutyák voltak. Bemutatójukkal nagy sikert arattak a gyerekek körében. A foglalkozást a kecskeméti Kutyával egy mosolyért alapítvány munkatársai tartották. Dr. Juharos Ágnes, az alapítvány létrehozója elmondta, minden fogyatékossággal élő, így a Down-szindrómások fejlesztésében is segíthetnek a kutyák. A szakemberek ugyanis megfigyelték, hogy a kutyák és más háziállatok hozzásegítik az embereket életminőségük javításához, egészségük helyreállításához, jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére. A kutya jelenléte csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt, oldottabbá, kellemesebbé teszi a fejlesztő foglalkozást. Stresszmentes környezetben pedig jobban tudnak koncentrálni a gyerekek. Az alapítvány önkéntesei négy éve segítik kutyáikkal a betegeket a kecskeméti speciális iskolákban és a kórházban. De egyre több meghívás kapnak a környező településekre is. Munkájukhoz bárki csatlakozhat, aki kutyájával segíteni szeretne másokon. Így tette ezt a jászszentlászlói Kis Bettina is, aki kutyusával a Down Világnapon mutatkozott be elsőként a nagyközönség előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!