Közélet

2012.01.23. 16:01

Zavar lehet, leállás nem

Felröppent a hír, hogy a megyei kórházak állami tulajdonba kerülésével leáll az uniós beruházások finanszírozása. Kecskeméten egyelőre még zavartalanul folyik az építkezés.

Hraskó István

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke nyilatkozta nemrég a Napi Gazdaságnak: miután január 1-jétől állami tulajdonba kerültek a megyei kórházak, így az intézményekben folyó uniós támogatású beruházások kivitelezői szerződései légüres térbe kerültek. És mivel úgy tűnik, az átmeneti időszakban felmerülő folyósítások kereteit nem rendezték előre, leállt a munkák finanszírozása.

 Tolnay – aki egyébként a kecskeméti kórházépítkezés fővállalkozójának, a Magyar Építő Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója – elmondta azt is: a generálkivitelezők a megyei önkormányzatok közgyűléseivel szerződtek az építési munkákra. Viszont a kórházak államosításával a megye már nem, az államtól a kezelési jogot átvevő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pedig még nem finanszíroz, így nincs új szerződéses partner. A folyósítások leállása pedig már most fennakadásokat okoz.

– Úgy gondolom, hogy az országban jelenleg folyamatban lévő nyolc uniós kórházi nagyberuházás – így a kecskeméti is – mind olyan horderejű, hogy semmiképpen sem állhatnak le. Miután a sajtóban megjelentek az esetleges leállásokkal kapcsolatos hírek, beszéltem felelős vezetőkkel, és megnyugtattak, hogy nem lesz probléma a mi építkezésünkkel – nyilatkozta lapunknak a 12 milliárdos beruházás kapcsán dr. Svébis Mihály, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója.
Svébis Mihály kijelentette: a tulajdonosváltás megtörtént, a megyei önkormányzat tulajdonából az államhoz került az intézmény. Ettől függetlenül viszont a projektre szánt pénz mindenhol rendelkezésre áll, azaz forráshiány nem lehet az akadálya a kivitelezés továbbfolytatásának. A kórház főigazgatója hozzátette: a kivitelező eddig nem jelzett problémákat a kórház vezetésének, ugyanakkor átmenetileg előfordulhatnak zavarok, amit azonban orvosolni lehet.

Hétfőn valóban zajlott a munka az építkezésen. Az új, T alakú szárnynál például javában tart a nyílászárók beépítése. Szekeres Zoltán, a Magyar Építő Zrt. létesítmény-főmérnöke lapunknak kijelentette: eddig az ütemtervnek megfelelően dolgoznak, és ezt a tempót a jövőben is tartani szeretnék, hogy a szeptember 28-ai befejezési határidőig mindennel elkészüljenek. A gyors építkezésnek a jó időjárás is kedvez.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak pár percre, a sajtó váratlan látogatása miatt állt le a munka a megyei kórháznál
[/caption]

– A rendelőintézetnél kész a tetőszigetelés, jelenleg a gipszkarton válaszfalak beépítése, a vízcsatornák és az erősáramú hálózat szerelése, a lépcsők acélszerkezetének kivitelezése folyik. Az új szárnynál ugyancsak tart a külső homlokzati nyílászárók szerelése valamint a gépészeti és elektromos szerelés. A tetőszigetelés kétharmada már befejeződött, ezenkívül az aljzatbeton is kész – sorolta Szekeres Zoltán. Mint mondta: eddig a megyei önkormányzatnak nyújtották be a számlákat, és az utalások rendben megtörténtek. A következő, többszáz millió forintos számlát a hónap végén már a GYEMSZI-nek juttatják el, de bíznak abban, hogy ezután sem lesz probléma a kifizetéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!