Közélet

2012.11.27. 21:00

Újra hármasikrek születtek Kecskeméten

Nem is olyan rég adtunk hírt a lakiteleki hármasikrek születéséről, múlt kedden pedig egy nagykőrösi édesanya adott életet három kislányának a kecskeméti megyei kórházban. Dorina, Hanna és Lilla egészséges, talán már jövő héten hazavihetik őket szüleik.

Hraskó István (Petőfi Népe)

– Eddig ketten voltunk férjemmel, most aztán egyszerre nagycsaládosokká váltunk – mosolyodott el Buthi Dóra. A nagykőrösi édesanya érthetően fáradtan, de boldogan vállalta a fotózást, és beszélt élete nagy eseményéről, hármas ikrei megszületéséről.
– Már az elején megtudtuk, hogy három baba van a pocakomban. Meglepődtünk, de egyben nagyon is örültünk, régóta szerettünk volna gyereket. Szerencsés vagyok, zökkenőmentes volt a terhesség, jók voltak az eredményeim, így csak október végén kellett bemennem a kórházba, egy hónappal a szülés előtt – mesélte Dóra.

A kislányok végül november 20-án 12 óra 20 perc után, egy perces eltérésekkel születtek. A 2430 grammos, 48 centis Dorina volt az első, őt követte a 2250 grammos, ugyancsak 48 centis Hanna, harmadikként pedig a 2450 grammos, 47 centis Lillát segítette világra dr. Bakó Ferenc szülész-nőgyógyász szakorvos.

– Császármetszéssel születtek a lányok. Gyors volt, de a vége felé nehéz. Egy pillanatra mutatták meg a babákat, de aznap már csak fényképen láthattam őket. Férjem, István bejöhetett a szülés után, ő is megnézhette őket – folytatta a fiatal anyuka.

Dr. Kelemen Edit, a Kecskeméti Megyei Kórház újszülött- és csecsemőosztályának főorvosnője folyamatosan figyelemmel kíséri a hármasikrek állapotát. Tőle megtudtuk: az első napon két kislánynál hagyományos gépi lélegeztetés vált szükségessé, tüdőéretlenség miatt. A csecsemők azonban jól reagáltak a kezelésre, így azt rövid idő alatt meg lehetett szüntetni.
– Az ikrek szépek, egészségesek. Jövő héten már valószínűleg hazaengedhetjük őket – mondta a doktornő.

Az édesanya háromóránként látja gyermekeit, etetéskor. Dóra hálásan beszél arról, hogy a doktornő és az ápolónők milyen sokat segítenek neki.
– Szerintem inkább otthon jön majd ki rajtam a fáradtság, amikor egész nap én leszek a babákkal. De összetartó család a miénk, fognak segíteni a nagyszülők és sógornőim is – mondta a nagykőrösi anyuka. Aki azt is hozzátette: nem bánja, hogy még egy keveset maradniuk kell a kórházban, így legalább megerősödnek a lányok, és nyugodtabban mehetnek haza.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dorina, Hanna és Lilla egy perces eltéréssel születtek
[/caption]

Nekünk első ránézésre nehéz volt megkülönböztetni az ikreket. Kiderült, hogy még az anyukának is oda kell figyelnie, melyik kislány melyik.
– Dorinát a legkönnyebb megismerni, mert neki világosabb a haja. Hanna és Lilla nagyon hasonlít, néha nekem is csak az segít, hogy egyikőjüknek van egy anyajegy a nyakán – takarta be lányait Buthi Dóra.

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!