Közélet

2013.12.06. 17:14

Szokni kell az új ízeket

Címkék#Lakitelek

A Mintamenza programhoz csatlakozott a lakiteleki intézményeket ellátó konyha is.

Szentirmay Tamás

Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program szakmai vezetője szerint a cél az, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek az ételek és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák.

Mintamenzán fő az étel a lakiteleki óvodásoknak és iskolásoknak. A Laki-konyha Kft. látja el a gyermekétkeztetési feladatokat a nagyközségben. A menzán tányérra kerülő ételek sok tekintetben eltérnek a korábban megszokottól. „Reform ételeket” is főznek a gyerekeknek. Több gyümölcsöt, zöldséget kapnak, kevesebb sót, cukrot és tartósítóval ellátott anyagot használnak fel a főzés során. 

– Nem lehet egyik napról a másikra teljes egészében átállni, mert még az idősebbek is idegenkednek tőle, nem csak a gyerekek – mondta Tóthné Balla Mária ügyvezető, aki maga is szakács. – Nemrégen például gerslit, azaz árpagyöngyöt főztünk, de szinte senki sem ismerte. A csicseriborsó-levesről viszont jó visszajelzések érkeztek. Sok mindennel kísérletezünk, hogy változatosabbá tegyük az étkeztetést. Közétkeztetésben azért csak ritkán szerepelnek a reformételek, mert sokkal drágábbak, mint a hagyományos ételek.

A Mintamenza program 2010-ben indult Békés megyében. A program célja az induláskor a 2009-­ben az ÁNTSZ által végzett országos gyermek közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi felmérés rossz eredményei szolgáltattak okot.

Tóthné Balla Mária azt mondja, amit tudnak, kistermelőktől vásárolnak meg, a kenyeret és a pékárut is a helyi vállalkozótól vásárolják. A Mintamenza program diktálta szemléletváltozás hatszáz ember étkezési szokásait befolyásolja, ugyanis a 450 gyerek mellett 150 felnőttnek is főznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!