Közélet

2013.01.03. 20:53

Nincs roham a porciózott vízért

Bodogláron, a Kiskunmajsához tartozó alig pár száz lelkes faluban a helybéliek nem jöttek igazán izgalomba a hírtől, hogy hamarosan lajtos kocsin érkezik az egészséges ivóvíz. Ön sorba állna zacskós vízért?

PN

A megkérdezett bodogláriak többsége nem is tudott a „Vízforrás – 2013 hadműveletről”, melynek során január 4-től honvédségi közreműködéssel porciózzák náluk az ivóvizet, hasonlóan még huszonöt másik Bács-Kiskun megyei településhez. A fejadag a zacskós vízből 2 literben lett meghatározva, de a lajtos kocsiknál alighanem mindenki annyi vizet cipelhet majd haza, amekkora vízhordó edényt visz magával.

– Még egy hirdetményt sem láttunk minderről, de szerintem senki sem él majd itt ezzel a lehetőséggel. Én sem fogok elmenni, legfeljebb megkóstolom, ha már úgyis itt lesz majd a bolt közelében a lajtos kocsi – mondta el Mészáros Ferencné, aki falu egyik vegyesboltjában dolgozik. Hasonlóképp vélekedtek mások is, akik szerint biztosan akadnak százszor rosszabb helyzetben lévő helyek is, ráadásul Bodogláron a mérések szerint az ivóvíz hol a határértek alatti, vagy éppen fölötti arzén tartalmat mutat. (Az uniós előírások szerint ez az érték 10 mikrogramm/liter lehet, míg Bodogláron literenként 8,5-12 mikrogramm átlagot mértek.)

A másik helyi „hírközpont”, a Három Határ kocsma törzsvendégei sem jöttek lázba a „lajtos víz” hallatán. Hegedűs Péter számára pedig nem jelentene megoldást a korlátozott fejadag, hiszen a 2,5 kilométerre lévő tanyájába eddig is demizsonokban hordta az ivóvizet a faluközpont parkjában álló közkútról. – Huszonöt liter vizet viszek el  egyszerre, ami elég egy hétre a főzéshez – mesélte, miközben kerékpárjára erősítette a heti vízadagot.

Az ivót üzemeltető Hasznos Erika szerint az a 2 liter víz fejenként szinte semmire sem lenne elég, habár azt hozzátette: az ottani víztől a poharak és a fürdőkád is gyakran besárgultak.
A 78 éves Tóth Istvánné is megerősítette a „sárgaságról” szóló információt, miközben őrölt paprikás hirdetményét kiragasztotta a fél-, és egész hízókat kínáló cetlik közé. – Régen olyan sárga volt itt mindenütt a víz, hogy a fehér ruhákat is befogta – mesélte, de hozzátette, amióta „a vízmű idejött” javult a helyzet, ám a lajtos vizet ő sem akar hazacipelni.
Szikora Tibor tanyagondok – aki egyben a körzet önkormányzati képviselője is – úgy gondolja, hogy nincs nagy probléma a bodoglári vízzel. Ő is a közkútról hordja a tanyákra az ivóvizet, de hozzátette az uniós előírásokat illik komolyan kell venni és meg kell felelni az elvárásoknak.

Bodogláron egyébként csak ideiglenes állomásoznak majd a lajtos kocsik, hamarosan konténeres szűrőberendezést telepítenek a vízműhöz, szintén a honvédség közreműködésével. - A konténeres víztisztító telepítése másfél-két hónap múlva várható. A végleges megoldást pedig egy pályázati forrásból megvalósuló beruházás jelenti majd, ami folyamatban van, de annak elkészülte idén nem valószínű – tudtuk meg Volford Izabellától, a majsai polgármesteri hivatal műszaki osztályának főtanácsosától. A víztisztító berendezés telepítésének előkészületeire 250 ezer forintot biztosított a város.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kolozsi-Rechtorisz Gyula és Horváth-Földvári Mihály szakaszvezetők egy pohár frissen csapolt vízzel kínálják Jónis Györgyöt
[/caption]

A Majsa környékét ellátó honvédségi vízszállítókat a kiskunmajsai sportpályánál töltik fel, s onnan indulnak az Uralok egyik nap Jászszentlászlóra, majd másnap Bodoglár, Tázlár és Harkakötöny az úti cél. Mint megtudtuk: egyik településen sem indult lakossági roham a honvédségi járművekhez, sokan csak kíváncsiságból vételeznek vizet.

– A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, mint bázislaktanya, Bács-Kiskun megye nyolc településén (Csengőd, Páhi, Soltszentimre, Tabdi, Jászszentlászló, Kiskunmajsa-Bodoglár, Tázlár, Harkakötöny) biztosítja a jó minőségű ivóvízzel történő ellátást – tájékoztatott Tóth Róbert hadnagy, a légibázis sajtótisztje.
A településeken a vízkiosztó pontok a települési önkormányzatokkal történt előzetes egyeztetések alapján jelölték ki. A kecskeméti repülőbázis a számára meghatározott felelősségi körzetében (8 településen, összesen 10 ezer 639 fő) 6 darab, 1 köbméteres vízszállító utánfutóval szállítja a vízkiosztó pontokra a jó minőségű ivóvizet Kiskunmajsáról, illetőleg Izsákról.

Bácsszőlősön már – az előzetes terveknek megfelelően – január 2-tól osztja a vizet a honvédség. Szarvas Róbert, a kistelepülés polgármestere kérdésünkre elmondta: egyelőre mérsékelt érdeklődés mutatkozik a lajtos kocsiban Bácsszőlősre vitt víz iránt. A faluban plakátok hívják fel a lakosok figyelmét arra, hogy minden nap 12 és 13, valamint 14 és 15 óra között juthatnak tiszta ivóvízhez a lajtos kocsiból.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hegedűs Péter hetente biciklizik a kannákkal a tanyájára
[/caption]

<!-- Nincs roham a porciózott vízért Bodogláron, a Kiskunmajsához tartozó alig pár száz lelkes faluban a helybéliek nem jöttek igazán izgalomba a hírtől, hogy hamarosan lajtos kocsin érkezik az egészséges ivóvíz. Ön sorba állna zacskós vízért?

PN Kolozsi-Rechtorisz Gyula és Horváth-Földvári Mihály szakaszvezetők egy pohár frissen csapolt vízzel kínálják Jónis Györgyöt Hegedűs Péter hetente biciklizik a kannákkal a tanyájára -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!