Közélet

2014.03.03. 17:42

Megreformálnák a menzát

Kevesebb só, cukor, szénhidrát, több friss gyümölcs, zöldség, főzelék, rizs a menzai ételekben – ezek a fő célkitűzései a Mintamenza programnak, amelyhez Kecskemét is csatlakozik.

Hraskó István

j melegtkonyht s tkezt adtak t a kecskemti Kand Klmn Szakkzpiskolban

Fotó: Zsámbóki Dóra

Nagyon rossz tapasztalatokra mutatott rá a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatban egy 2009-es felmérés, ennek nyomán indult el 2010-ben a Mintamenza program Békés megyéből, az ottani kormányhivatal népegyészségügyi szakigazgatási szervének koordinálásával.

Dr. Mucsi Gyula, Békés megyei tisztifőorvos a kecskeméti városházán tegnap tartott sajtótájékoztatón elmondta: manapság a gyermekek nem minden esetben kapnak az életkoruknak megfelelő ételeket az óvodában, iskolában. Nagy az ételek só-és cukortartalma, a gyerekek sok szénhidrátot fogyasztanak, ugyanakkor nem jutnak hozzá kellő mennyiségben friss zöldséghez, gyümölcshöz, és a kelleténél ritkábban szerepel a menüben főzelék is.

– Ezek a körülmények olyan nem fertőző betegségeket alapoznak meg gyermekkorban, amely később komoly gondot jelenthetnek felnőttként. A magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az elhízás mind következménye lehet a nem helyes táplálkozásnak. Az elsődleges cél gyermekeink egészsége – hangsúlyozta Mucsi Gyula.

A közétkeztetés napi szinten 2,1 millió embert érint hazánkban, kezdve a bölcsődésektől az óvodásokon, iskolásokon át a szociális intézményekig, a kórházak fekvőbeteg ellátásáig. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácstól, a Mintamenza gasztronómiai szakmai vezető együttműködőjétől megtudtuk: a programhoz önkéntesen lehet csatlakozni, és eddig közel 250 főzőkonyha tette meg ezt az országban, és kezdte meg működését a szempontrendszerük alapján. Így több mint 700 ezer fő étkeztetésének a megreformálása vált lehetővé.

A mesterszakács szerint nagyon fontos a változatos menű, és a szezonalitás. A rossz tapasztalatokon kíván javítani a program, tehát a résztvevő szolgáltatók csökkentik az ételek só- és cukortartalmát, a szénhidrát mennyiségét, jobban figyelnek a növényi és állati fehérjék helyes arányára, arra, hogy a gyerekek tányérjára gyakrabban kerüljön friss zöldség, gyümölcs, illetve arra, hogy a kalciumbevitel érdekében fogyasszanak elegendő tejet, tejtermékeket. Célkitűzés az is, hogy a szülők az interneten folyamatosan figyelemmel kísérhessék, gyermekük mit eszik az oviban, iskolában.

Dr. Zombor Gábor kecskeméti polgármester kijelentette: az, hogy a város csatlakozik a Mintamenzához, nem jelent hatósági felülvizgálatot, hiszen az önkormányzat a szolgáltatói szerződések révén eddig is kontrollálhatta a helyi közétkeztetést. Mint mondta, Kecskeméten a menzai ételekkel kapcsolatban voltak negatív és pozitív tapasztalatok is. Most szeretnék, ha elindulna az az együttműködés, konzultáció, amelynek keretében a szakemberek objektív, hiteles javaslatokat tudnak tenni a szolgáltatóknak a korszerűbb, egészségesebb ételekre.

– Olyan közétkeztetési rendszert természetesen nem lehet kialakítani, amely mindenki megelégedésére szolgál, de törekedni kell erre – mondta a polgármester, hozzáfűzve: amelyik szolgáltató nem hajlandó a konzultációra, és a munka során kapott javaslatokat nem fogadja el, attól „megválik” az önkormányzat.
Mucsi Gyula tisztifőorvostól megtudtuk: első körben felmérik a kecskeméti főzőkonyhák személyi és tárgyi feltételeit, majd számítógépes program révén elemzik az egyes szolgáltatók által összeállított étrendeket. Ezután ajánlásokat fogalmaznak meg a szolgáltatóknak, később pedig rendszeresen értékelik a menüket.

A megyében már több település csatlkakozott
Bajáról, Bócsáról, Ladánybenéről, Lajosmizséről, Lakitelekről és Szentkirályról már csatlakoztak szolgáltatók a Mintamenzához, de már Kecskemétről is részt vesz egy a programban. Ez a kilenc szolgáltató 7200 gyermek étkeztetéséről gondoskodik. Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna Bács-Kiskun megyei helyettes tisztifőorvos elmondta: a belépő főzőkonyhákkal kapcsolatban pozitívak a tapasztalatok. A szakember hangsúlyozta, hogy a változtatásokat apró lépésekben kell elkezdeni, és figyelni kell a gyerekek reakcióit. A megyében egyébként Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács a program szakmai segítője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!