Közélet

2013.03.19. 07:30

Kevesen veszik komolyan a szűréseket

Idén eddig kevesen vettek részt lakossági emlőszűrésen. Megyei átlagban 50 százalékos a megjelenési arány, míg Kecskeméten csak minden harmadik nő élt a meghívással.

Popovics Zsuzsanna

Dr Ambrózay Éva emlőrákszűréssel foglalkozó specialista, vizsgálja a Mammográfián készített felvételeket.

Fotó: BUS CSABA

Lustaság, nemtörődömség, tévhitek? Vélhetően valamennyi szerepet játszhat abban, hogy a korábbiakkal ellentétben megcsappant a népegészségügyi, szervezett lakossági emlőszűrésen résztvevők száma. A megyei átlagot tekintve stagnál a megjelenési arány, tavaly ez 52 százalékos volt. A kecskeméti nők viszont meglehetősen passzívak voltak idén január, február hónapban, közülük csak minden harmadik meghívott jelent meg a mammográfiai szűrésen – tudtuk meg dr. Ambrózay Éva főorvostól, a megyei kórház Emlődiagnosztikai Központjának vezetőjétől.

– Az okokat csak találgatjuk. Naponta 150-160 meghívót küldünk ki az érintett, 45-65 év közötti korosztálynak, és az már nagyon jó napnak számít, amikor nyolcvanan meg is jelennek a szűrésen. Az év eleje óta az a jellemzőbb, hogy üres előttünk a folyosó. Aki egy ilyen napot fog ki, az gyakorlatilag negyedóra alatt „letudja” a szűrővizsgálatot. A hölgyek talán nem tudják, de mód van időpont-egyeztetésre, módosításra is – mondta el a főorvos.

Az sem lehet kifogás, hogy munkanapra esik a szűrés. Ugyanis minden hónapban van egy-két olyan szombat, amikor a MaMMa Klinika magánrendelésére érkező ügyfelek mellett azok is foglalhatnak időpontot, akik a lakossági szűrésre kaptak meghívót. Aki háziorvosi beutaló nélkül, „magánügyfélként” veszi igénybe a mammográfiát, annak 15 ezer forintba kerül az emlővizsgálat. A szervezett szűrés ezzel szemben ingyenes.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Munka közben dr. Ambrózay Éva főorvos. Ha rajta múlna, minden nőt megvizsgálna
[/caption]

– Az a nézet is téves, hogy akinek nincs panasza, nem fáj a melle, nem talál benne csomót, annak nem lehet emlőrákja – folytatta a főorvos. – Csakhogy ez a rákfajta nem okoz panaszt. Akkor is jelen lehet, fejlődhet, amikor még nem tapintható. Tavaly például rendkívül sok előrehaladott, kifejezetten tapintható emlőrákot szűrtünk ki. Nem győzzük elégszer elmondani, hogy ne csak az jöjjön el szűrésre, aki már kitapint valamit a mellében, hanem mindenki, aki meghívót kap a mammográfiára.

A megvizsgáltak 8 ezrelékénél találnak daganatot, ami megfelel az országos, de az európai átlagnak is. A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, a terápia viszont annál eredményesebb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Erre legalkalmasabb a szűrővizsgálat, hiszen képes a kezdeti stádiumú daganat, sokszor a rákot megelőző állapot észlelésére is. Ahogy a doktornő mondja, az emlődaganatra előbb-utóbb mindenképpen fény derül, ám egyáltalán nem mindegy, hogy a diagnózis idején 3-4 vagy fél centiméteres a tumor. Mivel érvelnek, akik mellőzik a szűrést? „Nincs panasz”, „fájdalmas a vizsgálat”, „úgysem mutatja ki a daganatot”, „aki rákos, annak még árt is a vizsgálat”... Aki volt már mammográfiai vizsgálaton, az tapasztalatból tudja, hogy nem hiábavaló. Egyrészt két év alatt jellemzően nem alakul ki végzetes daganat, tehát komoly biztonsági faktort jelent a szűréseken való rendszeres részvétel. Másrészt hasznos tanácsokkal is szolgálnak a diagnosztikai központ szakemberei, például felmérik a hajlamosító tényezőket, megtanítják a hölgyeket az emlő önvizsgálatára. Ezzel is igyekeznek lecsökkenteni az emlőrák halálozási arányát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!