Közélet

2013.05.15. 17:15

Honvédkórház: 40 milliót kapnak fejlesztésre

Hazánkban ezentúl már csak Kecskeméten fognak végezni katonai alkalmasságvizsgálatot – évente 10-12 ezret–, ugyanis a budapesti Honvédkórháznál racionalizálás miatt megszűnik ez a tevékenység.

Hraskó István

– Az alkalmasság-vizsgálatok egy telephelyre történő összevonását a párhuzamosságok megszüntetése, illetve az erőforrások hatékonyabb felhasználása indokolja – közölte az átszervezés indokaként prof. dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, a kecskeméti Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet korábbi vezetője, aki február 15-től MH egészségügyi főnök beosztásban van.

Kérdésünkre, miszerint a fővárosi intézettel szemben milyen érvek szóltak Kecskemét mellett, Grósz Andor kijelentette: a kecskeméti telephelyen „a NATO és uniós szabályzók szerint kialakított alkalmasság-vizsgálat folyik a repülő-hajózó állomány számára, emellett teljes mértékben képes a budapesti telephelyen folytatott egyéb típusú vizsgálatok végzésére is”.
Évente átlagosan a két intézetben 10-12 ezer szűrést hajtottak végre: vizsgálták a missziós külszolgálatra tervezett állományt és a külszolgálatról hazatérőket, a repülő-hajózókat, az 50 év felettieket, a szerződéses, illetve önkéntes tartalékos állományba jelentkezőket, a tűzszerészeket, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, valamint altiszti képzésre (MH Altiszti Akadémia) bejutni szándékozókat. Ezenkívül elvégezték az előmenetelhez kapcsolódó teljes körű, illetve csak pszichológiai vizsgálatokat is.

– Az új rendszerben minden központilag végrehajtott vizsgálatot a kecskeméti telephelyre tervezünk. A rendszer átalakításával nagyobb szerep hárul a csapat-egészségügyi tagozatra, vagyis az éves szűrővizsgálatokat többségében helyben, a csapatorvosi rendelőkben fogják végrehajtani, így a központi vizsgálatra kötelezettek száma csökkeni fog, amely idő- és költségmegtakarítást is eredményez. Az össz vizsgálati számból várhatóan 2-4 ezer esik a tartalékos állományra, a többi a hivatásos állományt érinti – mondta el az MH egészségügyi főnöke.
Hozzátette: a feladatok növekedésével arányosan forrásokat csoportosítanak át a kecskeméti telephelyhez. Itt most folyik a vizsgálatok infrastrukturális feltételeinek kialakítása, amelyhez a honvédelmi tárca 40 millió forintos külön forrást biztosított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!