Közélet

2013.10.29. 07:02

Csúszik az új kórházi szárny átadása

Már biztos, hogy idén nem adják át a kecskeméti megyei kórház új hatszintes, Nyíri úton felhúzott épületét valamint a rendelőintézet harmadik szintjét. Viszont a környezetrendezés befejeződött.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

– Tudom, hogy mindenki azt az időpontot várja tőlünk, hogy mikor fogjuk átadni az új épületet. Szeretném előre mondani, hogy erre egyelőre nem tudunk válaszolni, és meg is kérem a média munkatársait, hogy ne kérdezzék ezt meg. Olyan információink vannak, hogy „fent" folynak a tárgyalások. Nagyon bízom abban, hogy rövid időn belül megszületik a megállapodás. Az utolsó közbeszerzés átment a minőségellenőrzésen, meg is jelent, és remélem, eredményes is lesz. Utána már lesz konkrét dátuma az épület birtokbavételének – mindezt dr. Svébis Mihály, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója mondta el egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Amelynek témája egyébként eredetileg az volt, hogy az új, „A" jelű épület körül befejeződtek a környezetrendezési munkálatok (ezek összege nettó 122 millió forint, míg a teljes projekté 11,65 milliárd). Elkészült összesen 190 parkolóhely – ebből 11 akadálymentes –, valamint a Nyíri úti főporta mellett 12 parkolóhelyet ugyancsak a mozgáskorlátozottak számára alakítottak át.

A Csabay Géza körúton, mint az már sokaknak feltűnhetett, új zebrát festettek fel, és korlátot is építettek a parkoló mellett. Az építkezés során közterületen kivágott fákat pótolták, összesen közel 250 csemetét ültettek a helyükre. Emellett még számos padot, asztalt helyeztek ki az új épület melletti betegkertben, 13 ezer négyzetméteren füvesítettek, járdákat, utakat építettek, az előcsarnok tetejére pedig egy zöldtetőt telepítettek. A város első, az előcsarnokba vezető mozgójárdája is elkészült, bár ezt még nem próbálhatták ki az újságírók, fotósok, ugyanis nem volt bekapcsolva.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az utolsó simításokra még várni kell
[/caption]

A „Kecskeméti Gyógyintézeti Központ” néven fut az unió által támogatott projekt, mely során új szárny épült a megyei kórház területén valamint a rendelőintézet új, harmadik szintet kapott. Az eredeti tervek szerint június 30-ig kellett volna megtörténnie az átadásnak, de ez már biztosan 2014-re csúszik. Kérdés, hogy a következő év első vagy második negyedére.

Mint Svébis Mihály lapunknak elmondta: a korábban a csúszás okát jelentő informatikai közbeszerzésnél már megkötötték a szerződéseket és szállítják az eszközöket, bútorokat. A még folyamatban lévő közbeszerzésről annyit tudtunk meg, hogy abban a befejezéshez szükséges munkálatok vannak, de ennél még nincsenek szerződések.

Mi lesz az Izsáki úti telephellyel?

A Nyíri úti új épületbe fog majd költözni a szülészet, az újszülött-részleg, a gyerekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a tüdőosztály. Az már korábban eldőlt, hogy még ezzel a nagyberuházással sem lehet teljesen megszüntetni az Izsáki úti telephelyet, mert nem lesz hely a pszichiátriának, a reumatológiának és a krónikus belgyógyászatnak.

Svébis Mihály főigazgató ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta: a mostani program folytatásaként szeretnének további bővítést a Nyíri úton, és így átköltözhetne az említett három osztály is. Amíg a Pólus II-ről, vagyis a mostani beruházással megvalósuló fejlesztés folytatásáról nincs döntés, addig is három részre felosztották az Izsáki úti telephelyet, amelyből kettő egység akár már most megvásárolható.

Svébis Mihály főigazgató ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta: a mostani program folytatásaként szeretnének további bővítést a Nyíri úton, és így átköltözhetne az említett három osztály is. Amíg a Pólus II-ről, vagyis a mostani beruházással megvalósuló fejlesztés folytatásáról nincs döntés, addig is három részre felosztották az Izsáki úti telephelyet, amelyből kettő egység akár már most megvásárolható. Az utolsó simításokra még várni kell -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!