Közélet

2012.03.29. 15:56

Csak egy orvos marad

Huszonkét éve dolgozik háziorvosként Nyárlőrincen Macsári Mária, de már nem sokáig.

Szentirmay Tamás

Húsz évvel ezelőtt területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos lett. Nem csak felnőtteket, de gyerekeket is gyógyít saját rendelőjében. A településen többen is értetlenül állnak az előtt, hogy Macsári doktornő nem fog tovább dolgozni. Nem kereshetik fel betegségükkel, és ezért az önkormányzatot hibáztatják.

– Abban az időben, a nagy kórházi leépítéseknél, alternatívaként kaptuk azt a lehetőséget, hogy kimehetünk háziorvosnak. A feltétel az volt, hogy nincs területi ellátási kötelezettség (TEK), a praxisnak nincs ára, nem adható el, nem örökölhető, de dolgozhatunk, ameddig szeretnének – mondja dr. Macsári Mária. Ennek most vége. Az elmúlt év végén jelent meg az egészségügyi saláta törvény, ami szerint 2015-től, területi ellátási kötelezettség nélkül, háziorvosok nem dolgozhatnak tovább ebben a formában.

Aki TEK nélkül dolgozik, az kizárólag csak a kártyapénzt kapja meg, az úgynevezett fix finanszírozás nem jár neki. Körülbelül a negyven százalékát kapom meg annak a finanszírozásnak, amit a TEK-kel dolgozó hasonló praxis kap. Az önkormányzattól az elmúlt években kétszer kértem azt, hogy legyen területi ellátási jogom, hisz a lakosság közel felét láttam el hosszú évek óta, de nem kaptam meg. Összesen 2400 lakosnak kellene lenni ahhoz, hogy két körzet legyen Nyárlőrincen, de csak 2360 van, ezért nincs meg a létszám a két praxis kialakításához.

Anyagi okok miatt már nem tudom tovább finanszírozni a praxis működéséhez szükséges részt. Így nincs más választás, csak a megszüntetés, annak ellenére, hogy a törvény alapján még 2015-ig jogilag dolgozhatnék. Április elsejétől nem lesz recept felírási, beutalási, beteg ellátási jogom, nem fogok háziorvosként dolgozni. Üzemorvosként természetesen továbbra is szeretnék tevékenykedni, de csak részmunkaidőben. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Macsári Mária
[/caption]

– Az, hogy Macsári doktornő megszünteti háziorvosi tevékenységét, engem személyesen is érint, mert én is hozzá tartozom – mondta Pap Sándor polgármester. A háziorvosi területek kialakítását egy 1999-ben született kormányrendelet szabályozza, mégpedig úgy, hogy a településen élők számának 1200 főnek kell lenni minimum, területenként. Ennek Nyárlőrinc nem felel meg. A doktornő február végén hívott fel telefonon, és közölte, hogy jogszabályváltozás miatt március 31-vel megszünteti a rendelést. Ezt március elején írásban is megerősítette.

Szeretném cáfolni azokat a téves információkat, mi szerint Kuczka doktornő (a másik orvos), nem vesz át minden beteget. Igenis minden nyárlőrinci lakost átvesz, aki nála adja le a kártyáját. Azt is lehetett hallani, hogy Kuczka doktornő nyugdíjba menne. Ez sem igaz, mert még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt. Sajnos ebben az ügyben nem sok mindent tudunk tenni, mert kevés a lakosság száma, a két körzet kialakításához. Úgy gondolom, hogy ebben az ügyben mindent megtettünk, ami tőlünk elvárható – nyilatkozta Pap Sándor polgármester.

Szentirmay Tamás Macsári Mária -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!