Közélet

2013.05.26. 20:41

Az orvosigazgató szerint a mentő nem taxi szolgálat

Címkék#Kecskemét

A mentőállomások fejlesztésével jelentősen megnő a Dél-alföldi terület, ezen belül pedig Bács-Kiskun úgynevezett mentési biztonsága – állítja dr. Zentay Attila orvosigazgató, akit a következő egy év korszerűsítései kapcsán kérdeztünk.

Vajda Piroska

Tizenegy milliárd forintot fordíthat a sürgősségi betegellátás és a mentés fejlesztésre az Országos Mentő Szolgálat a következő egy évben. A fejlesztés célja elsősorban a szervezet dinamizálása – fogalmazott Zentay Attila, a mentőszolgálat Dél-alföldi régiójának orvosigazgatója, aki jelenleg Bács-Kiskun, Békés, és Csongrád megye 30 mentőállomásának irányításáért felelős. Területe három új mentőállomással gyarapodik.
A korszerűsítések fő célja, hogy minél nagyobb arányban 15 percen belül kiérjenek a mentők a helyszínre. Ehhez új állomásokra van szükség, hogy lefedjék a fehérfoltokat. De, szükséges a már meglévő állomások felújítása, és kellenek korszerű mentőautók. Ahhoz pedig hogy megfelelő színvonalon el is láthassák a betegeket, új mentéstechnikai eszközökre, és jól képzett szakemberekre van szükség.

Az orvosigazgató elmondta, országosan 22 új mentőállomás létesül, megyénkben Jánoshalmán épül új, két kocsis állomás, amely két új mentőautóval szolgálja majd a betegeket. Az egyik 24 órában fut, a másik pedig hétköznapokon nappal. Tehát nem a jelenlegi gépkocsiállományt kell átszervezni, ennek köszönhetően pedig lehetőség nyílik a meglévő kapacitás átrendezésére. Ezzel párhuzamosan összesen hatvan, a Dél-alföldi régióban tizenöt, megyénkben pedig nyolc mentőállomást újítanak fel.

– Az országos projektet komoly előkészítő munka előzte meg. Felmértük, hogy hol van szükség új mentőállomásra, illetve a meglévők állagát megvizsgálva, hol van a legnagyobb szükség fejlesztésre. Bács-Kiskunban Dunavecsén, Kalocsán, Kiskőrösön, Baján, Bácsalmáson, Kecskeméten, Tiszakécskén és Kiskunfélegyházán újulnak meg a mentőállomások – mondta Zentay Attila.

– A gyorsabb kivonulás érdekében valamennyi állomáson arra törekszünk, hogy a bajtársak könnyebben megközelíthessék a mentőautókat. Tehát olyan korszerűsítések lesznek, melyek biztosítják a közvetlen összeköttetést a legénységi rész, illetve a garázsok között. Ugyanakkor mindenhol elektromos garázs- és kültéri kapukat szerelnek fel, melyek a riasztással egyidőben automatikusan működésbe lépnek. Ezzel párhuzamosan az állomások energiaellátást is korszerűsíteni kell. Törekszünk a nagyobb arányú zöldenergia felhasználásra, ezért valamennyi állomáson napkollektorok fejlesztik majd az energiát. De, a legtöbb állomáson korszerűsítjük a fűtést, kicseréljük a nyílászárókat, a garázsokban szénmonoxidmérőket szerelünk fel – tette hozzá a szakember.

A 11 milliárd forintos forrásból országosan 200 új mentőautót állítanak csatasorba. Ezekben lesz kétszemélyes orvosi kocsi, és lesznek C és B kategóriás mentőautók. Az új mentőgépkocsikhoz új eszközpark is társul. A 200 új mentőből két-két darab a 22 új mentállomásra kerül.
A fejlesztések kapcsán az orvosigazgató hangsúlyozta, százszázalékos mentési biztonság sehol nincs a világon. Ugyanakkor az európai normák tekintetében jelentősen megnő a Dél-Alföldi terület, ezen belül pedig Bács-Kiskun megye biztonsága.

Hozzátette: rendszeresen elemzik állomásaik statisztikáját, melyből egyértelműen kimondható, hogy elegendő a mentési kapacitás a megyében. Inkább az indokolatlan kihívások számát kellene csökkenteni – világított rá az orvosigazgató. Mint mondta, meg kellene végre tanulnia a társadalomnak, hogy a mentőautó nem a munkaidőn túli egészségügyi taxi szolgálat és csak valóságos probléma esetén hívható! A legnagyobb gond az információhiány, illetve hogy nem rendelkeznek az emberek megfelelő egészségügyi- és elsősegélynyújtó alapismeretekkel.

 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Zentay Attila orvosigazgató
[/caption]

Zentay Attila komoly előrelépésnek tartja a munkatársak jövőbeni szakmai képzését is. Az országban ugyanis négy fix – Szegeden, Székesfehérváron, Pécsen és Debrecenben – illetve egy mobil szimulációs központ létesül. Ezekben a központokban valósághű szituációk keretében gyakorolhatnak bajtársaik. Élethű fantomok, bonyolult számítógépes rendszerekkel összekapcsolva, előre beprogramozott élethű szituációkat mutatnak be. A fantom minden egyes rezzenésre reagál. Például egy erőteljesen fulladó beteg babán ugyanúgy megjelennek az elkékülés jelei, mint az emberen, ha azonnal oxigént kap, akkor javulni kezd az állapota, ha viszont nem, akkor lehet, hogy meghal, és a szituáció egy hirtelen halállal, azaz újraélesztéssel folytatódik. 

Ezen felül a projekt keretében minden megyeszékhelyen megújul az alap gyakorlati képzéshez szükséges tárgyi feltételrendszer is. Zentay Attila szerint a korszerűsítéseknek nem csak objektív, hanem jelentős szubjektív eredményei is lesznek. Ösztönző környezetben ugyanis jobb színvonalú munkát végezhetnek munkatársai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!