Közélet

2015.07.27. 17:17

Az egyik legfontosabb hiányszakma a fül-orr-gégészet

Olvasónk fülfájásával egyből a megyei kórház rendelőintézetét kereste fel, de innen vizsgálat nélkül a háziorvosához irányították.

Hraskó István

– Múlt hét péntekre virradó éjszaka rettenetesen elkezdett fájni a fülem. Bevettem három fájdalomcsillapítót, de semmit nem használtak, ezért reggel úgy döntöttem, orvoshoz fordulok – mondta el Sájner Ferencné. A kecskeméti asszony rögvest a megyei kórház rendelőintézetére ment, mert úgy vélte, jobb, ha egyből szakorvos kezeli. Az első meglepetés a kartonozóban érte, ahol megtudta, hogy csak időpontra fogadnak betegeket a fül-orr-gégészeten. Sorszám nélkül is bejutott viszont a rendelésre, ahol állítása szerint az orvos nem vizsgálta meg.

– Flegmán csak annyit mondott, menjek el a háziorvosomhoz, fülcseppet ő is fel tud írni, és hogy így is van éppen elég betegük – panaszolta olvasónk, aki hozzátette: tisztában van az orvosok leterheltségével, de az elutasításnak ez a stílusa-módja nagyon felháborította, és úgy véli, az orvosnak nem is lett volna joga elküldeni őt a rendelésről. Sájner Ferencné főként azt sérelmezte, hogy mindez pénteken volt, azaz így akár orvosság nélkül is maradhatott volna hétvégére. Nem így történt, ugyanis elment a háziorvosához, aki valóban felírt egy fülcseppet és egy fájdalomcsillapítót, ezeknek köszönhetően az asszony hétvégén rendbe is jött.
Az olvasói panasz kapcsán megkerestük a kecskeméti megyei kórházat. Dr. Hódi Zsuzsanna, a rendelőintézet vezető főorvosa kijelentette: ha minden úgy zajlott, ahogy olvasónk elmondta, akkor a doktornő által alkalmazott hangnem valóban kifogásolható – viszont szabályosan járt el. 

– A fül-orr-gégészet beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelés, ezt a betegek nagy része tudja is, és sajnos a háziorvos megkerülésével valóban ide jönnek legelőször olyan panaszokkal is, amelyeket a háziorvos is tudna kezelni. Ilyen értelemben kollégánknak igaza volt, hiszen az új alapellátási törvény szerint az első ellátásnak nem sürgős esetekben mindenképpen a háziorvosnál kellene megtörténnie. Ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy valóban szakellátásra van szükség – például nem egy külső fülgyulladásról van szó, hanem váladékozik a fül, genny vagy vér folyik belőle –, akkor természetesen továbbutalja a kórházhoz a pácienst – nyilatkozta dr. Hódi Zsuzsanna. Aki ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy ugyan tíz széchenyivárosi körzet a repülőkórházhoz tartozik, annak a szolgáltatását nem veszik igénybe a betegek, pedig itt négy szakorvos várná őket.
Mint Hódi Zsuzsanna magyarázta, a minőségi ellátás miatt van szükség az előjegyzésre a nem akut tünetekkel jelentkező páciensek esetében. Ez pár napos várakozási időt jelent a fül-orr-gégészeten, a gyerekeket ugyanakkor mindig soron kívül fogadják. Az előjegyzést a rendelőintézet kartonozójában lehet kérni.

Nagy gondot jelent az orvoshiány

A rendelőintézet vezetőjétől azt is megtudtuk: a Kecskeméti Megyei Kórházban az egyik legfontosabb hiányszakma a fül-orr-gégészet, hiszen összesen csak három szakorvosuk van, a többiek orvosjelöltek, rezidensek. Az orvoshiányra vezethető vissza az is, hogy elméletileg ugyan hetente 42 óra lenne a szakrendelés a fül-orr-gégészeten, de ez a gyakorlatban inkább 30 óra, mivel már évek óta délután fél 4 helyett csak fél 2-ig tudnak betegeket fogadni.

Előjegyzési idők az egyes szakrendeléseken

Belgyógyászat: 11 nap
Kardiológia: 101 nap
Érsebészet: 61 nap
Proctológia: 14 nap
Fül-orr-gége: 10 nap
Szemészet: 78 nap
Ortopédia: 60 nap
Neurológia: 64 nap
Reumatológia: 56 nap
Szájsebészet: 10 nap
Onkológia: 7-14 nap
Gasztroenterológia: 37 nap
Nőgyógyászat: 10 nap
Endokrinológia: 129 nap                  
Pszichiátria: 63 nap
Urológia: 60 nap

Megjegyzés: jelenleg a nyári szabadságolás is közrejátszik az előjegyzési idők alakulásában. A baleseti és általános sebészeten nincs előjegyzés.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!