Kék hírek, bulvár

2014.01.16. 20:10

Falunapról került a traumatológiára

Több súlyos fejsérülést is szenvedett az az asszony, akit egy szórakozásból elhajított sodrófa taglózott le a júliusi falunapon Fülöpházán. A felelősöket fél év elteltével sem találták meg.

Zsámbóki Dóra

Nem mindenki számára maradt szép emlék a 2013-as fülöpházai falunap. A község július 13-ai falunapja nem a korábban, a vak komondort övező eseményekről elhíresült falunap, a két rendezvény között csak annyi a hasonlóság, hogy a nyári mulatság idején is a kecskeméti traumatológiára került egy súlyos arcsérüléseket szenvedett asszony.

– Tavaly júliusban falunapot rendezett a polgármestere által már ismertté vált Fülöpháza önkormányzata. Különféle játékos vetélkedőket hirdettek, többek között a Kossuth utcán sodrófa hajító versenyt nőknek – kezdett bele történetébe Némethné Muzslai Ágnes. – Miután lezajlott a verseny – ez sem veszélytelenül – néhány fiatalember úgy döntött, ők is megmérettetik magukat ebben a versenyszámban. Én mit sem sejtve a járdán sétáltam, amikor tarkón talált egy sodrófa. Eszméletlenül arccal a járdára estem. Ennek következménye többek között agyrázkódás, körülbelül 2 órás emlékezetvesztés, ablakos orrcsonttörés, 2 arccsont törése, 3 fog kitörése és az arcom komoly felületi sérülés lett – folytatta olvasónk a falunapi rémtörténetet.

A Fülöpházáról elszármazott szentkirályi tanárnő azt állítja: a járda, ahol sétált nem volt elkerítve, lezárva, a szervezők csupán egyetlen szalagot húztak ki a versenynek helyet adó utca túlsó végén, hogy az autók ne hajthassanak be. Elmondása szerint azonban nem ez volt az egyetlen hiányosság. – Nem volt a helyszínen még egy egészségügyi doboz sem. A közeli ház lakója rohant ki törölközőkkel, azzal törölgették le a vért az arcomról. De ezt sem a szervezők tették, mint ahogy a mentők hívását sem! Mire ők „észbe kaptak”, az egyik szemtanú már értesítette a mentőszolgálatot. Ekkorra állítólag Balogh József polgármester már angolosan távozott is a helyszínről. Innentől fogva elkezdődött részükről az ügy elsimítgatása. Még azon az estén felkereste a rendőrség a sérüléseimet ellátó szakorvost, mondván ne tegyen senki feljelentést, hisz nem szándékos bűncselekmény történt – állítja a sodrófával letaglózott asszony.

– Az önkormányzat részéről az volt az egyetlen reakció, hogy másnap délelőtt Balogh József öccse  – miután meglátta Fülöpházán élő édesanyámat – közölte, hogy ugyan nagyon sajnálják a történteket, de ők mondták nekem, hogy ne sétáljak ott a járdán. Megjegyzem: azon a járdán, ahol rajtam kívül még jó néhány ember állt. De ők ezek szerint csak nekem szóltak. Milyen előrelátók – jegyzi meg az asszony, aki azt szeretné elérni, hogy találják meg a felelősöket és hogy az önkormányzat fizessen neki kártérítést történtek miatt. Némethné Muzslai Ágnest napokon át kezelték a kecskeméti kórházban. Elmondása szerint a történtek miatt komoly anyagi kár érte őt és a családját, csak a kitört fogainak pótlása több százezer forintba került. A csontjai mára összeforrtak, azonban továbbra is erős fájdalmak gyötrik, orra rendszeresen eldugul és lelkileg sem könnyű feldolgoznia a történteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Némethné Muzslai Ágnes több napig volt kórházban, még most is fájdalmak györtik
[/caption]

– Egy hét elteltével, miután kórházi kezelésem véget ért, feljelentést tettem az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányságon. Augusztus közepére az ügy átkerült a helyileg illetékes lajosmizsei rendőrőrsre. Engem akkor kihallgattak, az ekkor készült jegyzőkönyvből példányt nem kaptam, majd közölte a rendőr, hogy nekem egyelőre további teendőm nincs. Ők keresni fognak független szemtanúkat és természetesen megkeresik a falunap lebonyolításának felelős személyét.

Három hónapig vártam, közben zajlottak az egészségi állapotom helyreállításáért küzdő napok. Szájsebészet, szemészet, fogászat. Ez idő alatt egy levelet személyesen vitt el Fülöpháza önkormányzatához az ügyvédem, melyben jeleztük, hogy kártérítés igényével szeretnénk élni a történtek miatt. De még csak válaszra sem méltattak! December elejére lezárultak a kezeléseim. Ekkor újabb levelet küldtünk, melyben közöltük az igényelt kártérítés összegét. Ugyanekkor a rendőrséget is kértük, hogy tájékoztassanak az ügy fejleményeiről. Eredmény: a rendőrségtől azóta sem kaptunk választ, Balogh úr pedig levélben értesített, hogy sajnálja, de az önkormányzat 2013. évi költségvetése nem tartalmaz előirányzatot kártérítési igény kielégítésére, a 2014. évi költségvetési rendelet pedig még nem került elfogadásra. Az elmúlt fél évben egyszer sem keresett fel sem az önkormányzattól illetékes személy, sem a sodrófát elhajító fiatalember! Tudják, hogy hibát követtek el, de csak lapítanak és remélik, hátha megunom a várakozást – véli az asszony.

Balogh József, Fülöpháza polgármestere állítása szerint életében nem beszélt Némethné Muzslai Ágnessel. Amikor felelevenítettük számára a falunapon történteket, azt mondta: az esetet csupán hallomásból ismeri, mert neki vendégei voltak és a piac területén volt a baleset idején. – Állítólag többszöri felszólítás ellenére ő bement arra a részre, ahol a pálya ki volt jelölve – nyilatkozta a Petőfi Népének a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy az asszony kártérítési igényével már a testület is foglalkozott, de a 2013-as költségvetésbe nem terveztek bele kártérítést, az idei büdzsét meg még nem fogadták el. A sodrófa hajító versenyről szólva Balogh József állítja: a Kossuth utcai pálya két szélét az út két oldalán húzódó házak kerítései jelezték, a pálya két végéről egy-egy fehér szalag tanúskodott. Az ilyenformán nem túl egyértelmű biztonsági vonalra szerinte a szpíker többször is felhívta a falunap vendégeinek figyelmét. Olvasónk ezzel szemben azt állítja, hogy a nézők az út két szélén állva, vagyis a kerítések elől követték figyelemmel a versenyt. A kerítés mögött sem volt egyébként veszélytelen a nézelődés: Ágnes állítása szerint volt olyan sodrófa, mely az egyik ház udvarába is berepült. Kérdésünkre, hogy a rendezvénynek volt-e biztosítása, mely ilyen esetben fizet, a károsultnak a polgármester azt mondta: ezeket az ügyeket nem ő rendezi, de a falunap szabályszerűen lett lebonyolítva. – A feladat ki volt adva, hogy ezeket meg kell csinálni, azt gondolom, hogy ezek meg is voltak – fejtette ki Balogh József, aki hangsúlyozta: nagyon sajnálja az esetet, de véleménye szerint nem is az önkormányzatra tartozik az ügy, a felelős az a férfi, aki eldobta a sodrófát. Ezzel együtt Balogh József azt mondta: ha a hatóságok megállapítják az önkormányzat felelősségét, akkor természetesen helyt fognak állni és kifizetik a kártérítést.

 

Súlyos testi sértés gyanúja miatt nyomoznak

Megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát. Mihályné Bornemisza Eleonóra szóvivő elmondta: az ügyben súlyos testi sértés elkövetésének gyanúja miatt van folyamatban eljárás, ismeretlen tettes ellen. A rendőrség az esettel kapcsolatban az ügyészségtől is állásfoglalást kért. Kérdés, hogy a történtek miatt felmerülhet-e más bűncselekmény gyanúja is. Úgy tudjuk, hogy egyelőre nem zárható ki egyértelműen az önkormányzat felelőssége.

Némethné Muzslai Ágnes több napig volt kórházban, még most is fájdalmak györtik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!