Labdarúgás

2024.08.05. 20:08

A Kiskunmajsa visszalépteti a felnőtt csapatát

A 2023/24-es idényben a vármegyei másodosztályú bajnokság Északi csoportjában szereplő Kiskunmajsa közleményben tudatta, hogy a 2024/25-is idényben – noha a vezetőség, a szakmai stáb mindent elkövetett, hogy ne így legyen –, nem tud felnőtt csapatot indítani.

Vincze Miklós

Közleménnyel fordult a kiskunmajsai szurkolókhoz a Kiskunmajsai FC vezetősége, a közleményt Á. Fúrús András elnök, Mózer Csaba alelnök és Felföldi Ferenc titkár jegyezte. A közlemény egy igen szomorú fejleményt hoz a kiskunmajsai szurkolók és a semleges, a vármegyei focit kedvelő drukkerek tudomására, mégpedig azt, hogy a Kiskunmajsai FC nem indít felnőtt csapatot a 2024/25-ös bajnokságban.

Kiskunmajsai FC, visszalépés, labdarúgás
A Kiskunmajsa a tavaly őszi, nyárlőrinci mérkőzésen
Fotó: Szentirmay Tamás / archív-felvétel

A közleményből kiderül, hogy a komoly nehézségek már a tavalyi bajnokságban  megkezdődtek. 

– A 2023/24-es szezont huszonnégy fős kerettel kezdte meg a csapatunk, de sajnos már a bajnoki rajt időpontjában is voltak olyan meghatározó játékosaink (Csikós Tamás, Csupity István, Szikora József), akik hosszú időre kiestek a játékból. A bajnokság előrehaladtával példátlan sérüléshullám fosztotta meg a minőségi játékosoktól a csapatot (Gilicze Bence, Bognár Bence, Szikora Tamás, Ács Gergő, Szőke Patrik.) így összesen nyolc fő esett ki Kis Péter edző keretéből, ez pedig kis híján egy teljes kezdőcsapatot tesz ki. Közülük többen olyan hosszú felépülést igénylő sérülést szenvedtek, amellyel sajnos a 2024/25-ös idény első felére sem tudnak játékra alkalmas formába kerülni, így nincs realitása hogy be tudnának csatlakozni az aktív munkába.
Az így rendelkezésre álló keretből is rendszeresen adódtak hiányzók például tanulmányok folytatása, munkahelyi elfoglaltságok, apróbb sérülések, eltiltások miatti úgynevezett igazolt hiányzások, így pedig nagyon nehéz volt már a mérkőzéskeret összeállítása is a vezetőedző számára.

Pozitív fejlemények még a pokolian nehéz helyzetben is voltak, mégpedig olyan jellegek, amelyek a pillanatnyi borús helyzetben a jövő reményére is utalhatnak, az utánpótlás ugyanis teljes gőzzel működik Kiskunmajsán.

– A bajnokság második felében, a 16. évük betöltését követő pillanattól a felnőtt csapathoz csatlakozó két nagyon tehetséges, a mérkőzéseken rendre lehetőséget kapó, remek teljesítményt mutató fiatal játékosunk, Törőcsik Zsombor és Jójárt Csanád üde színfoltjai voltak a kicsit megtépázott játékoskeretnek és jó példával szolgálhatnak az őket követő fiataljaink számára.

Két fecske azonban Majsán sem csinálhat nyarat. A folyamatosan szűkülő keret már akkor, tehát a tavaszi idényben komoly munkálkodásra késztette a Kiskunmajsai Football Club vezetését. Látták, hogy a megszokottnál jóval intenzívebben kell foglalkozni a csapat összeállítással, mert látszott, hogy komolyabb létszámhiányuk lesz, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú időre kiesett sérültek mellett lesznek olyanok is, akik a 2023/24-es szezon után abbahagyják a játékot, illetve lesz olyan is, aki eligazol vagy visszaigazol régebbi csapatához.

A bajt a klubnál nem csak előre látták, hanem nagy erőkkel igyekeztek megelőzni is. 

– Már a bajnokság vége felé, még az átigazolási időszak kezdete előtt megkerestük szinte az összes kiskunmajsai kötődésű, de korábban eligazolt játékost, illetve számos, a régiónkban játszó, minőségi erősítésnek számító játékossal folytattunk egyeztetéseket. Ez a munka sajnos nem járt megfelelő eredménnyel – sokszor amiatt, mert a jelöltek túlzó anyagi igénnyel léptek fel –, így egy nagyon szűk keret maradt, ami nem tette lehetővé, hogy felelőségteljesen, a tradícióknak megfelelő, a szakmai és szurkolói elvárásokat is teljesítő csapat kezdje meg a következő szezonra a munkát. Általánosan jellemző a megyei felnőtt focira, hogy elfogynak a játékosok és így leépülnek, elfogynak a csapatok is. Bács-Kiskun vármegyében az utóbbi 10-15 évben körülbelül tizenöt felnőtt  csapat szűnt meg a megye kettőben vagy lépett vissza a megye háromba. Szerettük volna mindenképpen felépíteni a felnőtt csapatot, ezért voltak próbálkozásaink az alacsonyabb osztályban való folytatásra is, ezért megpróbáltuk a sok sikert elért „nagy öregjeink” újraaktiválásával kiegészíteni a keretet.

Csakhogy ez a törekvésük sem járt sikerrel. Így maradt a szomorú konklúzió, és az abból fakadó fájdalmas döntés: – Legnagyobb szomorúságunkra ki kell jelentenünk, hogy Kiskunmajsa FC a 2024/25-ös szezonban nem tud a felnőtt bajnokságban csapatot indítani. Az utánpótlás csapatok viszont teljes létszámmal és magas színvonalú munkával, kiváló edzőkkel és sok sikerrel működnek továbbra is.

A vezetőség egyúttal megköszönte a támogatóknak az eddigi támogatást, ugyanakkor megállapítja, hogy a jövőben még nagyobb összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy életben tartsák, illetve mielőbb újraélesszék Kiskunmajsán a felnőtt focit. Mert ez a szándék, ezen fog dolgozni mindenki a klub háza táján.

– A jövőt tekintve egész évben, teljes erővel azon leszünk, hogy ezt a kudarcot feledtetve, az igazi majsai szívvel és klubhűséggel rendelkező magot megtartva, megfelelő létszám bevonzásával, elfogadott, jó edző irányításával, egy év szünet után újra szólhasson ezen a gyönyörű hazai pályán a "Szép volt, fiúk!" a mérkőzések végén.

„Visszatérünk!” ezzel az ígérettel, fogadalommal zárul a közlemény. 

Mózer Csabát, alelnököt arról kérdeztük, hogy konkrétan hogyan, hány csapattal folytatódik az egyébként évek óta igen hatékony majsai utánpótlásképzés, amely ebben a nehéz helyzetben a felnőtt csapat újraindulásának a garanciája. 

– Jelenleg, tehát a 2024/25-ös bajnokságban az U7, U9, U11, U13, U14, U16-os korosztályban indítunk csapatokat – jelentette ki. – A munka szakmaiságát tekintve biztosíték, hogy tapasztalt, rutinos edzők végzik ezekkel a csapatokkal a munkát. Az utánpótlás csapatok mellett Vajda Csaba, Szőke Henrik, kapusedzőként Juhász György és jómagam dolgozunk azon, hogy minél eredményesebben szerepeljenek a gyerekek, a fiatalok. A maradék felnőtt játékosoknak én fogok tartani szinten tartó edzéseket.

A vármegyei másodosztályú bajnokság Északi csoportjában így hét csapat maradt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában