atlétika

2021.09.10. 18:04

Sikeresen zárta a szezont a KARC akadályfutója

Nagyon jól alakult a szezon zárása Palkovits István számára, aki az U23-as Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet követően kétszer is rekordot döntött.

Kovács Nóra

Két csúcsot is megdöntött egy hónap alatt

Forrás: atletika.hu

Fotó: Copyright Marton_KOVACS

Palkovits István július 11-én korosztályos Európa-­bajnok lett 3000 méter akadályfutásban, azonban a folytatásban sem vett vissza a kecskeméti futó. Augusztus 18-án Veszprémben, a 2000 méteres akadályfutásban 5:27,52-es idővel döntött csúcsot, majd rá egy hétre a Magyar Nagydíj-sorozat budapesti versenyén közel négy évtizede fennálló U23-as magyar csúcsot döntött meg.

– Izgalmasan alakult számomra a szezon vége. Az U23-as Európa-bajnokságon elért siker felcsigázott minket az edzőmmel, Németh Gyulával, hogy megtudjuk, ebből az évből még mit tudok kihozni. Készültünk rá, hogy még a nyáron fussak egy kiemelkedőt

– mondta Palkovits István, a KARC futója.

– Legalább kétszer neki akartam ugrani a csúcsnak, mivel egy rekordot mindenképp meg szerettem volna dönteni. Ez a 2000 méter akadályfutással kezdődött. Ennél is számoltuk, hogy 2000 méteren az 5:27-es időt futva a 3000 méteres akadályban összejöhet a 8:29-es U23-as országos csúcs is. Rá egy hétre volt a Continental Bronz Tour második fordulója az MTK-pályáján, ahol elég neves versenyzőkkel futhattam együtt. Sajnos a fiatalságom és tapasztalatlanságom miatt eltaktikáztam magam, a negyedik helyre volt elég az időm, de szerencsére a csúcs így is sikerült és egy jót tudtam futni. Egy hétre rá, szeptember első hétvégéjén pedig a Szuper­liga-döntő volt. Úgy voltunk vele, hogy még egyszer utoljára nekiugrok, meglátjuk, hogy mit tudok kihozni belőle. Itt is a saját hibámba estem bele, mivel nagyon kemény tempóval kezdtem, amit nem bírtam folytatni. Sajnálom, mert meg tudtam volna futni az országos csúcsot, egyedül diktáltam a tempót, de így alakult. Mindenesetre boldog vagyok, mert egy fantasztikus szezont tudhatok magam mögött.

A fiatal futó egész évben erre a csúcsdöntésre készült, azonban vegyes érzései vannak a szezon zárásával.

– A maximumot és még egy kicsit többet hoztam ki magamból, máshogy nem jöhetett volna ez a szép eredmény. Erre készültünk egész évben, kemény, azonban jó volt az edzésmunkám. Edzőm, Németh Gyula nagyon jól összerakott, és az Európa-bajnokságot követően látta rajtam, hogy nagyon akarom a verseny mellett a csúcsot is. 110 százalékot adtunk bele, hogy rekordot döntsünk. Amikor pedig a versenyen beértem a célba, csak a kivetítőt néztem, vártam, hogy kiírják, mennyit futottam, mert éreztem, hogy megvan a csúcs és 8:30-as időn belül vagyok, csak azt nem tudtam, mennyivel sikerült megfutnom a csúcsot, és nagyon boldog voltam mikor sikerült. A Szuperliga-döntőben pedig egy másodperccel maradtam el az egyéni csúcsomtól és a rekordtól is. Ennél viszont annyira szomorú voltam, hogy majdnem elsírtam magam, így eléggé hullámvasút volt a számomra a szezon vége – mondta a futó.

Bár Palkovits sokáig versenyben volt az olimpiai kvalifikációért, végül nem jutott ki Tokióba, azonban már előre­tekint.

– Csalódott voltam, hogy nem lehettem ott Tokióban, viszont amikor láttam, hogy mit futottak, és hogy milyen erő kellett volna ahhoz, hogy egy jó helyezést érhessek el, akkor beletörődtem. Tudom, hogy lesz még alkalom, hogy indulni tudjak az olimpián, ehhez pedig edzeni kell tovább. Párizs azonban még messze van, a jövő évre tekintünk. Münchenben lesz a felnőtt-Európa-bajnokság, illetve Oregonban a világbajnokság. Jelenleg ez a két verseny a legfontosabb. Bízom abban, hogy az ideinél jobb alapozást tudok majd csinálni és minél jobb évet hagyok magam mögött – tette hozzá Palkovits.

Két csúcsot is megdöntött egy hónap alatt
Fotó: atletika.hu

A szünet előtt még egy verseny vár a KARC futójára.

– A hétvégével vége lesz számomra a szezonnak. Szombaton és vasárnap lesz Székesfehérváron a magyar csapatbajnokság döntője, ott 3000 méteres és 2000 méteres akadályfutásban indulok. Egy kis pihenőt követően pedig elkezdünk készülni a következő szezonra – mondta Palkovits István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában