Országos népzenei minősítő

2 órája

Aranypáva minősítést kaptak a bajai tamburások

A Danubia Alapfokú Művészeti Iskola tamburás tanulói Dabason, a KÓTA által szervezett országos népzenei minősítőn Aranypáva díjat szereztek

Márton Anna

Csurai Attila zenetanár, tamburatanár, a csoport oktatója örömmel számolt be hírportálunknak a fontos eseményről, melyen Aranypáva díjat nyertek.

aranypáva, Baja, tamburások
Aranypáva minősítést kaptak a bajai tamburások
Fotó: Beküldött fotó

– A jelenlegi csapat 11 főből áll, de nagyon sok tanítványom van, hozzávetőlegesen negyven tamburás tanuló. A minősítő versenyre bátmonostori dallamokat vittünk, nagyapámtól gyűjtött muzsikából válogattunk. Nagyapám és zenekara adatközlő zenészek voltak, az Észak-Bácska tájegység egyik legnagyobb zenekara, ők képviselték ezt a fajta népzenét. Nagyapám zenekarát, a Mihálovics féle Tamburazenekart gyűjtötték a népzenekutatók, Sárosi Bálint és Martin György népzenekutatók csapata 1966-ban, illetve 1979-ben – fogalmazott az oktató.

Fiatalok alkotják az Aranypáva díjas zenekart

Bajai, hercegszántói és nagybaracskai tanulók alkotják a zenekart, mind 11–18 év közötti fiatalok. A Danubia Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményben van a próbatermük, és a csapatban több nemzetiség képviselteti magát: magyar, bunyevác, szerb, német, török és cigány származású gyermekek zenélnek együtt, lányok és fiúk.

– A zsűri el volt ragadtatva a zenekartól. Azt mondták, hogy nagyon jó a csapat, olyannyira, hogy külön meghívást kaptunk Birinyi József KÓTA-elnök jövő évi Csutorás Népzenei Táborába – mondta a zenetanár.

Az Aranypáva díj térségi fokozatán, májusban is továbbjutott a csoport, ott is a legjobb eredményt érték el, így jutottak a dabasi minősítőre, ahol szintén a legmagasabb minősítést érték el. 

– Ez az Aranypáva díj a feltétele a gálán való részvételnek, amit majd tavasszal rendeznek meg. Onnan is a legnagyobb díjat szeretnénk elhozni – tette hozzá a tamburatanár.

Csurai Attila szívügyének tekinti a tamburatanítást. A zenetanár szerint a legfontosabb, hogy a fiatalok őrizzék a hagyományt. Jelenleg már három tanulója a zeneakadémiára készül, tamburaszakra.

Nagy múltja van a tamburazenének Baján

A tambura a hagyományos hangszere volt Bajának, már 1860-ban is tamburáztak. Az éttermekben tamburán zenéltek magyarok, szerbek, bunyevácok.

– Sokan azt hiszik, hogy a nemzetiségek hangszere a tambura, de szerintem mindenkié, ugyanúgy a magyarok hangszere is. Úgy gondolom, a tamburazene összekovácsolja a nemzetiségeket. Ma már egyre többen zenélnek tamburán, mert intézményes keretek között tanítják ezeket a hangszereket. Egyre népszerűbb a tambura, ezt abból is gondolom, hogy egyre többen szeretnének megtanulni játszani rajta – mondta Csurai Attila.

A régi időkben magyar zenét is játszottak tamburákkal, lakodalmakon, bálokban tamburazenekar játszott – tudtuk meg a szakembertől. Baján jelenleg okleveles tanárként Csurai Attila tanítja az érdeklődő fiatalokat a különleges hangszeren játszani, ő a zeneakadémián végzett, tamburaszakon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában