Bulvár-celeb

2 órája

Prágába készül? Nem fog többé éjjel sörtúrázni

Lakossági érdekekre hivatkozva betiltotta a turisták szervezett éjjeli sörtúráit (pub crawls) a prágai önkormányzat.

MW

A lakosokat zavarja a sörtúrákkal járó hangoskodás

Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Az intézkedést, amely a hivatalos közlönyben való megjelenés után azonnal életbe lép, a belvárosi képviselők kezdeményezték, miután a lakosságot egyre inkább zavarta a kocsmától kocsmáig vonuló részeges turistacsoportok hangoskodása és a gyakori rendbontások.

Az éjjeli sörtúrákat (pub crawls) rendező legnagyobb prágai társaság, a Prague Pub Crawl közleményében populista lépésnek nevezte az önkormányzat döntését, amely szerintük az éjjeli zaj problémáját nem fogja megoldani, inkább csak tovább rontja a helyzetet. 

Hasonló nyilatkozatot tett közzé a Drunken Monkey társaság is. Szerintük az éjjeli zajt és rendbontásokat a szervezetlen turistacsoportok okozzák.

A túrákat rendező szervezetek nem örülnek a korlátozásnak
Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Zdenek Hrib prágai főpolgármester-helyettes elmondta: a problémát megvitatták a fővárosi turizmust szervező Prague City Tourism céggel, illetve az idegenvezetők szervezetének képviselőivel, és a klasszikus idegenvezetéssel foglalkozó szervezeteknek nem volt kifogásuk az intézkedés ellen.

Az éjjeli sörtúrák betiltását az önkormányzat a városban érvényes piaci szabályzat módosításával érte el. Eszerint az éjjeli órákban – este 10-től reggel 6-ig - csak az arra kijelölt helyeken szabad piaci, üzleti tevékenységet folytatni, az úgynevezett „mozgó üzleti tevékenység” tiltva van.

A prágai önkormányzat döntésével a cseh főváros jó hírnevét is vszeretné védeni. A város vezetőinek nem tetszik ugyanis hogy az elsősorban a nyugatiak számára olcsó sörturizmus, a könnyen hozzáférhető alkohol és a szexturizmus miatt a cseh főváros – mint értékes kulturális központ – hírneve csorbul. Prága szállodáit és panzióit tavaly 7,4 millió turista kereste fel, 25 százalékkal több, mint 2022-ben – írja az MTI.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!