Tájfestészet

2024.09.03. 07:00

Péntektől látogatható a Kiskunhalasi Őszi Tárlat a Thorma múzeumban

Paál Albert tájfestészetét bemutató kiállításával nyílik meg a Kiskunhalasi Őszi Tárlat a Thorma János Múzeumban szeptember 5-én, csütörtökön 17 órakor. A kiállítás megnyitóján részt vesz Zsigmond Barna Pál, Európai Uniós Ügyek Minisztériuma parlamenti államtitkára, köszöntőt mond Bányai Gábor kormánybiztos, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője, Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, a kiállítás bemutatja Soós Zoltán magángyűjtő, Marosvásárhely polgármestere, a kiállítást kísérő kiadványt bemutatja Kollarics Gábor, a Thorma János Múzeum művészettörténész-muzeológusa.

Pozsgai Ákos

Az „Erdő, erdő…” – Paál Albert (1895-1969) tájfestészete című kiállításhoz készült 32 oldalas kísérő katalógus, benne Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus ismertető szövegével, a kiállított művek színes reprodukciójával és képjegyzékkel.

ősz, Kiskunhalas, kiállítás
Ösvény (Erdőben)
Fotó: Beküldött fotó

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat sorozatban a nagybányai művésztelephez és szabadiskolához kapcsolódó bemutatókat rendez évente a Thorma János Múzeum. Az idei tárlat a magyar tájképfestészet tizenkilencedik század első felében megszületett műfajának huszadik századi fejezete.

Az európai műveltségű festők által működtetett nagybányai szabadiskolában tanuló Paál Albert – Arad város ösztöndíjasaként – 1912-től tanult itt a három alapító mester, Ferenczy Károly, Réti István és Thorma János váltott irányítása alatt. Az első világháború frontszolgálata után 1921-ben fejezte be festészeti tanulmányait Thormánál.

Paál Albert megörökítésre kiválasztott tájrészletei egyrészt a tanulmányok helyéhez, Nagybánya környékéhez kötődnek, másrészt lakhelyeihez, Aradhoz, ahol született és ahova tanulmányai után visszaköltözött, Lippához, ahová nősült 1932-ben, és a Budai-hegységhez, ahová áttelepült 1943-ban és itt élt feleségével 1969-ben bekövetkezett haláláig. 

A szétszóródott életmű kiállított darabjait nyolc magángyűjtő jóvoltából tudja bemutatni a halasi múzeum. A hiánypótló, 24 művet bemutató kiállítás Paál Albert életművének felfedezését, értékelését, megbecsülését célozza.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában