Kultúra

2024.08.07. 11:16

Magyarvistát mutatták be a garai népművészeti táborban – galériával, videóval

Antal Zsolt, a Garai Székely Kör Egyesület elnöke meghívására érkeztek az előadók, akik az Erdélyben, Kolozsvár mellett található Magyarvista település egyháztörténetét, viseleteit és tánckultúráját mutatták be.

Márton Anna

Csodálatos Kalotaszeg címmel, néprajzi előadást tartott Doktor László, a Makói Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa és Doktor Bagaméri Andrea művészeti asszisztens a Garai Népművészeti Táborban. Az előadást annak apropóján szervezték, hogy az ifjúsági tánccsoport kalotaszegi táncokat tanul a népművészeti táborban.

Doktor László, a Makói Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa és Doktor Bagaméri Andrea művészeti asszisztens
Doktor László, a Makói Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa és Doktor Bagaméri Andrea művészeti asszisztens
Fotó: Márton Anna

– Az előadás különlegessége, hogy Kalotaszegen belül Magyarvista történetét mutatjuk be. Kiemelkedő tánckultúrájáról, egyháztörténetéről is hallhattak a jelenlévők, hiszen az egyik legrégebbi egyház található a faluban. Ott élt és alkotott, táncolt Mátyás István Mundruc aki szerintem a világ legjobb férfitáncosa volt, illetve lehetett volna, ha tovább él. A faluban élt Erdei Erzsi néni, aki versíró és nótafa volt – mondta el Doktor László.

Mátyás István Mundruc táncművész, Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiválóbb néptáncos egyénisége volt. Az előadás során a két személy szemszögéből mutatták be a települést, rávilágítottak arra, hogyan fejlődött a tánctörténet és arra is, hogyan semmisült meg a jelenben.

– Sajnos, ma már nincs olyan magas tánckultúra. Ott  nem volt olyan hét, hogy ne lett volna tánc a faluban, több utcában is, ma már nincs. Akkor még zenekarokat is hívtak – tette hozzá Doktor László.

Elhangzott, hogy Magyarvista bár elöregedett, de jó érzés, hogy több száz éves magyarlakta település, esetleg egy román család költözött be a közelmúltban. Az előadók reményüket fejezték ki, hogy nem csak az előadás szakmai része fogja meg a fiatalokat, hanem bíznak benne, hogy felkeltik az érdeklődést mindenkinek, hogy látogasson el az erdélyi településre.

– Azt reméljük, hogy nem csak a fiatalok, de az idősebbek is veszik a fáradságot és kiutaznak Magyarvistára, megtapasztalják azt amit mi minden alkalommal átélünk. Én már 1988 óta rendszeresen kilátogatok a faluba, ott gyűjtöttem amikor még éltek adatközlők a faluban, akik már sajnos nincsenek közöttünk. Mi már úgy megyünk oda, mintha hazamennénk. Mindenki olyan mintha családtagunk lenne, örömmel megyünk. Bízunk benne, hogy sikerül átadni azt a fajta lelki töltetet amit mi mindig megkapunk az erdélyi falucskában – tette hozzá Doktor László.

Nagyon sok személyes kötődése van a házaspárnak a településhez, szerintük csak képekkel nem lehet bemutatni Magyarvistát, ezért meseszerű előadást készítettek a fiatalok részére. Az előadás során Doktor László gondolatait felesége Doktor Bagaméri Andrea osztotta meg. Rengeteg képpel is készültek. A táncosaik segítségével bemutatták a viseleteket, a táncokat. Magyarvistai legényest is prezentáltak. Kendőket és kiegészítőket is hoztak, a többségét kézzel készítik ma is a faluban a rátermett asszonyok. Az előadással az ott élő magyarok megismertetése volt a vendégek célja, ugyanakkor kiemelték a Magyarvistán élő közösség összetartását.

– Van egy történetisége az előadásnak amelyben felhasználtuk Martin György gyűjtéseit, illetve a férjem Doktor László személyes gyűjtéseit. Vannak benne idősekkel készült interjúkból megragadott pillanatok, illetve Erzsi néni emlékirataiból is sok mindent Mundruc bácsiról, az akkori falusi életről onnan tudunk hitelesen ábrázolni – mesélte Doktor Bagaméri Andrea. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában