Fesztivál

2024.08.11. 15:46

Kalocsa: hat énekkar 170 énekese lép fel az államalapítás ünnepén

Augusztus 19-20-án első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Kalocsa Hangja Kórusfesztivált.

Zsiga Ferenc

Az eseményen három vármegyéből öt énekkar és a vendéglátó Kalocsa Kamarakórus ad műsort, ezzel is színesítve a Szent István-napi programot. A két napra bontott repertoáron külön szakrális és külön világi zenei darabok szerepelnek. A kórusfesztivál a hat énekkar százhetven fős összkari fináléjával zárul.

kórus, fesztivál, államalapítás
Hat énekkar 170 énekese lép fel az államalapítás ünnepén Kalocsán
Fotó: Zsiga Ferenc

Első nap, hétfőn délután fél négytől a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban lesz fesztiválkoncert és KÓTA minősítő hangverseny, ahol a szakrális térnek kellő tiszteletet adva kizárólag egyházzenei művek szólalnak meg. Ez azonban nem lesz gátja a változatosságnak, számos kórus jó pár darabot felvillant az egyházi zene évszázadainak legszebb gyöngyszemeiből. 

A második nap a könnyedebb hangvételű világi zenéé lesz. Augusztus 20-án, délután hat órai kezdettel a művelődési központ udvarán tartandó hangversenyen filmzenék, ismert slágerek is felcsendülnek majd.

Az első kalocsai kórusfesztiválon résztvevői: Bajai Liszt Ferenc Énekkar, Faddi Boróka Ének- és Néptáncegyüttes, Paks Városi Vegyes Kar, Vivace Kamarakórus Mezőtúr, Szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus és a Kalocsa Kamarakórus.

Az esemény a KÓTA Éneklő Magyarország XXII. Országos Kórusminősítés sorozatába illeszkedik. Ennek megfelelően az első napi, a Főszékesegyházban tartandó koncert után neves szakmai zsűri értékeli a fellépő énekkarok produkcióit.

– Az első Kalocsa Hangja Kórusfesztivál fő célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kórusmuzsikát, a zenekedvelő közönség számára bemutassa az énekkari darabok műfaji és stílusbeli sokszínűségét, az egybecsengő emberi hangok játékában rejlő izgalmas zenei lehetőségeket – nyilatkozta portálunknak Englerné Böttger Boglárka, a rendező Kalocsa Kamarakórus karnagya. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában