Beruházás

2 órája

Kétszintes művelődési ház épül Solton

Modern, környezettudatos és energia-hatékony művelődési ház és kulturális központ épül Solton. A művelődési ház beruházására 855 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Bács-Kiskun Vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán a település önkormányzata. Már a kivitelezési munkák több mint fele elkészült.

Gulyás Sándor

A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után az építkezés idén februárban kezdődött el. Az új létesítmény 677 négyzetméter alapterületű lesz, a hasznos tér a duplájára növekszik. A földszinten egy színpaddal és öltözővel ellátott nagyterem, ruhatár, tálalókonyha kap helyet. Az emeleten két kiállító-, egy kamara- és egy kistermet, vizesblokkokat, raktárat alakítanak ki a szakemberek. A szintek közötti közlekedést felvonó segíti. A rendelkezésre álló keretből új berendezési tárgyak vásárlására, a hangosítás kiépítésére is futja.

művelődési ház, Németh István, beruházás
Csengődi József építésvezetővel egyeztet Németh István polgármester a művelődési ház terveiről
Fotó: Gulyás Sándor

– A kivitelezési munkák a felénél tartanak. Elkészültek a gépészeti alapszerelések, folyamatban a falak gépi vakolása, helyükre kerültek a nyílászáró tokok. A gipszkartonozást követően kezdődhet el a helyiségek festése, burkolása. Az épület külső hőszigetelést kap, végezetül a terület rendezését végzi el a kivitelező. Az új, modern, környezettudatos és energia-hatékony művelődési ház és kulturális központ átadása március közepére várható. Az egyszerű, de egyben elegáns épület tágas teret biztosít majd a különböző rendezvények lebonyolításához, szervezéséhez. Reményeink szerint az új létesítmény nemcsak a helyi igényeket szolgálja ki, hanem régiós központként is funkcionálni fog – mondta el hírportálunk érdeklődésére Németh István polgármester.

A művelődési ház építése mellett több beruházás is folyamatban van Solton. Önerőből valósul meg a Béke tér felújítása.

– A kétszázhúsz millió forintos projekt magában foglalja a Béke tér komplex megújítását. Megvalósult a járdák cseréje, huszonöt parkolóhelyet alakítottunk ki. Átalakítottuk a belső úthálózatot és megváltoztattuk a forgalmi rendet. A kivitelezési munkák lényegében befejeződtek, már csak a parkosítás van hátra. Tervben van a mozi felújítása, melynek tervezett költsége több mint 200 millió forint. Az épület kettős feladatot lát majd el, az eredeti mellett ifjúsági centrum funkciót kap. A tűzoltószertár felújítását LEADER-forrásból kívánjuk megvalósítani a jövő év tavaszán – tette hozzá Németh István.

Kerékpáros pumpapálya is épül Solton

Solt önkormányzata megbízásából elkezdődött egy kerékpáros pumpapálya építése a volt KRESZ-park helyén az Országos Bringapark Program keretében. A kivitelezés, az időjárás függvényében várhatóan október végéig befejeződik. A beruházás 50 millió forintba kerül. A pumpapálya egy olyan folytatólagos körpálya, melyet kanyarok és hullámok alkotnak. Formájának köszönhetően élvezetes, ugyanakkor biztonságos kikapcsolódási lehetőség, mely akár egy kosárlabda pálya méretű területen elfér. Az aszfalt pumpapályák használhatók bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel, szinte bármivel, ami gurul. A pumpapályát bármilyen korú és tudásszintű kerékpáros használhatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában