Kiskunfélegyháza

2024.07.26. 13:23

Az első gyermeklapot mutatja be a Kiskun Múzeum időszaki kiállítása – galériával

Nyár végéig látogatható Az Én Újságom című kiállítás a Kiskun Múzeumban. A tárlat Móra Ferenc 145. születésnapja alkalmából nyílt meg, bemutatja az egykori képes gyermeklapot, amelyben Móra írásai is megjelentek.

Vajda Piroska

Félegyháza díszpolgára 1905-től 1915-ig folyamatosan írt az újságba, ez idő alatt több mint 500 mese, vers, írás kapcsolódott a nevéhez – hangzott el a megnyitón, amely egyben a nyitóeseménye volt a Móra-zsúrnak, amit az író születésnapjára emlékezve szervezett a város. Az idei esztendő ugyanis a Móra Emlékév jegyében telik Kiskunfélegyházán, hiszen ebben az esztendőben fonódik egybe Móra Ferenc halálának 90., születésének 145., Móra István születésének 160., és Móra László halálának 80. évfordulója. 

Kiskun Múzeum, kiállítás, Kiskunfélegyháza,
Az első gyermeklapot mutatja be a Kiskun Múzeum időszaki kiállítása
Fotó: Fantoly Márton

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy Az Én Újságom 1889. december 15-én indult és elsősorban a 6-10 éves korosztályú gyermekeknek szólt. Színvonalas, az új igényeket gyorsan felmérő, európai viszonylatban is modern gyermeklapnak számított. Első szerkesztői Benedek Elek és Pósa Lajos voltak, de a korszak felnőttirodalmának legrangosabb képviselői – Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móra Ferenc és  Móricz Zsigmond – is írtak a lapba. Benedek Elek kiválásával Pósa Lajos 1914-ig volt egyedüli főszerkesztője az újságnak, majd halála előtt pár évvel vette maga mellé társszerkesztőnek Gaál Mózes írót. Pósa halálát követően ő vette át a lap főszerkesztői posztját.

Az Én Újságom egyik legnagyobb erénye a műfaji változatosság volt. Alapvetően a szépirodalom dominált a hasábjain, de a szórakoztatva tanító, az érdeklődést felkeltő, a játékot ígérő olvasmányok ugyanúgy jellemezték. Szerkesztői igyekeztek a tudományos ismeretterjesztést a lap olvasóinak korához, ismereteihez szabni. A lap 1944-ig szórakoztatta és tanította a magyar gyerekeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában