Kiállítássorozat

2024.06.04. 16:30

Fülöpszállási emlékek is helyet kaptak a Fotón a múlt című kiállítás anyagában

Fülöpszállás volt az egyik állomása a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fél éven át tartó országjáró eseménysorozatának. A Fotón a múlt című kiállítás a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével jutott el a községbe.

Gulyás Sándor

A kiállítássorozat a Skanzen gazdag néprajzi fényképgyűjteményéből válogat. A fényképfelvételek körbehálózzák Magyarországot. Utaztatható fotókiállítás változatos épületeket mutat be, változatos korokból, különböző helyszínekről. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fotóival is. 

kiállítás, Fülöpszállás, fényképek
A tárlat iránt főként iskolás korosztály, de a felnőtt lakosság körében érdeklődés mutatkozott – összegezte tapasztalatait Révész-Szabadi Éva
Fotó: Gulyás Sándor

Tömöri Szilvia, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusa a megnyitón elmondta, mindig nyitottak arra, hogy újabb értékes épületeket fedezzenek fel az országban és őrizzék meg azokat az utókornak akár fotókon, akár a Skanzenben újraépítve. A kiállítás installálását követően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai Fülöpszálláson is végigjártak néhány utcát, olyan épületeket keresve melyek szerepelnek az utazó kiállítás képei között, illetve amelyek érdemesek lehetnek arra, hogy a későbbiekben megörökítsék őket fotógyűjteményük számára.

– A kiállításban szereplő képek a Skanzen gyűjteményének részét képezik, a rajtuk látható épületek közül néhány átépítve már ott található, néhány még felépítésre vár, és van köztük olyan, amelyet csak fotó formájában őrinek. A képek között több fülöpszállási érték is szerepelt, közülük a legkiemelkedőbb egy az 1830-as években létesült lakóház, amit a későbbiekben a megvalósítandó Alföldi Mezőváros épületegyüttes részét képezi – mondta el lapunk érdeklődésére Révész-Szabadi Éva, a fülöpszállási községi önkormányzat művelődésszervezője. 

A tárlatot kiegészíti egy képernyő, amelyen mindig az adott település, régió területén készített fotókból készült válogatás teszi helyileg is specifikussá a kiállított anyagot. A változatos épületekről készült fotókat bemutató kiállítással a szervezők a skanzen küldetésére, munkamódszerére, valamint a népi építészet sokszínűségére kívánnak rávilágítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában