Kötetmegjelenés

2024.05.29. 13:09

Bemutatták Bogányi Gergely és Szécsi Gábor közös könyvét Kecskeméten

A Tudomány és Művészetek Házában tartották meg kedden Bogányi Gergely és Szécsi Gábor Narrativitás és zenei megértés című könyvének bemutatóját a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) szervezésében. A nagy sikerű rendezvényen a világhírű zongoraművész és az ismert kommunikációkutató professzor a kötet megjelenésének előzményeiről, közös kutatásaikról beszéltek az érdeklődőknek. A részletekről a vármegyei TIT adott számot.

Sebestyén Hajnalka

Szécsi Gábor professzor kiemelte, elsősorban arra kívántak rávilágítani kötetükben, hogy filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai modellek milyen adalékokkal szolgálhatnak a zenei megértés folyamatához és ezáltal a kérdéskört érintő esztétikai, zeneelméleti gondolatkísérletek a továbbgondolásához. 

Bogányi Gergely zongoraművész és Szécsi Gábor professzor Narrativitás és zenei megértés című könyvének bemutatója, a beszélgetést Kraszkó Zita vezette
Bogányi Gergely zongoraművész és Szécsi Gábor professzor Narrativitás és zenei megértés című könyvének bemutatója, a beszélgetést Kraszkó Zita vezette
Fotó: Beküldött fotó

Mint arra Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész  is felhívta a figyelmet, a zenei példákkal gazdagon illusztrált kötet célja egy, a zenei megértés alapjait megvilágító zeneelméleti modell fogalmi kereteinek meghatározása. A szerzők elemzéseik során annak az általános feltevésnek az igazolására vállalkoztak, hogy a zeneművek olyan értelmezési szinteket jelenítenek meg, amelyek személyes asszociációk kereteiként működő befogadói történetekkel összekapcsolódva válnak a művek értelmezésének alapjaivá. Bogányi Gergely és Szécsi Gábor egyaránt hangsúlyozta, hogy a kötetben bemutatott elemzések eredményei jól hasznosíthatók lehetnek például zenepedagógiában, vagy a zenei megértés kérdéskörét érintő pszichológiai kutatásokban. 

A beszélgetést Kraszkó Zita vezette. A rendezvény végén a szerzők dedikálták a könyveket a közönség számára. 

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában