45 éves a táncegyüttes

2023.06.17. 16:55

Elkötelezett táncosok alkotják a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttest – videóval

Az idén 45 éves a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes. A csapat a városalapítók napja programsorozat keretében egy nagyszabású show-műsorral örvendeztette meg a közönséget. Az együttes munkájával kapcsolatban kérdeztük dr. Filus Erikát, a Szivárvány Folklór Egyesület titkárát.

dr. Barta Zsolt

A városalapítók napján fergeteges műsort adtak Kiskőrös táncosai

Fotó: Barta Zsolt

Két tucat néptáncos alkotja az együttest. Kiskőrösi és a környékbeli településeken élő tagok lépnek fel, de van két személy, akik messziről, Kókáról és a Tápióságból járnak rendszeresen a próbákra és a fellépésekre. A tagok egytől egyig elkötelezett táncosok, akik a munkájuk, a családjuk és a tanulmányaik mellett a szabadidejüket szánják a próbákra, fellépésekre – mesélte dr. Filus Erika, aki maga is táncos. 

Hogy melyek voltak az elmúlt években a legjelentősebb fellépések? A csoport évente számos hazai és külföldi rendezvényen szerepel, 18–20 rendezvényen, külföldi fesztiválokon, országos szlovák találkozókon lépnek fel, Kiskőrös és a környékbeli települések rendezvényeit színesítik. Minden évben jelen vannak Bánkon a magyarországi szlovákság legnagyobb fesztiválján, és rendszeresen vendégszerepel az együttes Szlovákiában és Csehországban is – mondta a titkár. 

Az elismerésekkel kapcsolatban elmondta: a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes arany minősítést kapott a Szarvason megrendezett „Vo víre tanca – Táncforgatag” – Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Néptáncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjén, 2021. október 16-án. 

A nemrégiben „Nemzetiségünkért” díjjal kitüntetett együttes ott kiskőrösi táncokat mutatott be, Ahogy nagyanyáinktól hallottuk címmel. A koreográfiát Kővágó Zsolt művészeti vezető készítette, a zenei kíséretet a Kóborzengő Zenekar biztosította, Erdélyi Molnár Klára vezetésével, a viseletekben dr. Filus Erika néprajzkutató volt a csoport segítségére. A fellépésen a 22 táncos kiegészült a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör három tagjával, valamint az egyik táncospár 10 hónapos kislányával, aki nem először vett részt a Szivárvány műsorában. Tavaly március 19-én rendezte meg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Dusnokon a népművészet mesteréről, a híres öregcsertői táncosról elnevezett I. Vén Ferenc hagyományőrző táncosok szóló- és páros táncversenyét. Az indulók a saját tájegységük táncaiból mutattak be improvizatív összeállítást. 

A verseny célja, hogy ösztönözzék a hagyományőrző együttesek tagjai táncos ismereteinek gyarapodását, növeljék a táncosok szakmai presztízsét, archív gyűjtések és idős táncosok segítségével hozzájáruljanak a helyi táncok elmélyült tanulmányozásához. 

Kiskőröst és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttest Markó Jánosné Balázs Márta és Barkóczi János, valamint Kiss Márta és Szappanos Tamás képviselték. A szakmai zsűri értékelte a saját tájegység alapos ismeretét, a táncfolklorisztikai tudást, a beállított koreográfiai elemek nélküli szabad előadásmódot. 
A kiskőrösi táncosok esetében a zsűri kiemelte az eredeti viselet összeállítását és természetességét, a saját táncrend mély ismeretét. Kiss Márti és Szappanos Tamás táncát ezüsttel jutalmazta a zsűri. Markóné Márti és Barkóczi János kiemelt arany minősítést kaptak, így indulhatnak a Fülöp Ferenc Országos Szólótáncversenyen, melyen Markó Jánosné Balázs Márta és Barkóczi János Fülöp Ferenc-díjat nyert. 

Tavaly májusban a városalapítók napjához kapcsolódóan hagyományőrző szlovák lakodalmast adott elő az együttes. Ilyen lakodalmasra még nem volt példa Kiskőrösön. A csaknem száz viseletbe öltözött táncos, népdalkörös, civil szervezet tagja párhuzamosan a város három helyszínén, a szlovák tájházban, a főtéren felállított sátorban és az evangélikus templomban mutatta be két zenekar és két vőfély kíséretében, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek. Megjelentek a régi szokások, meghallgatták és táncolhattak a kiskőrösi dallamokra, hiszen bárki csatlakozhatott a lakodalmas menethez és részt vehetett a rendezvényen – mondta Filus Erika. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában