Kiskőrös

2018.08.25. 11:30

Üveghidat épít Szentendre, Budapest és Kiskőrös között a kiállítás

A Magyar Üvegművészeti Társaság tagjai közül 12 művész alkotásaiból nyílik tárlat augusztus 31-én Kiskőrösön, az Ágnes Galériában.

Pozsgai Ákos

A tárlatot augusztus végétől láthatja a közönség

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiállítást a háromszáz évvel ezelőtti újratelepítését ünneplő város jubileumi ünnepségsorozatának részeként rendezik. A 2010-ben megnyílt Ágnes Galéria e jeles alkalmat szeretné emlékezetessé tenni a város lakói és az augusztus végén a Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napokra Kiskőrösre látogató turisták számára.

A Takács Ágnes kurátor által kiválasztott 12 alkotó többsége a hazai és nemzetközi üvegművészet kiemelkedő alakja, akik számos külföldi üvegművészeti bemutató kitüntetettjei, és rangos magyarországi díjakkal is büszkélkedhetnek. Mindegyiküknek saját metodikája van. Műveik felismerhetők az egyénileg kifejlesztett technikáról, a megmunkálásról, az ízlésvilágról s a világ dolgait értelmező, minden egyes művészre külön-külön jellemző látás- és gondolkodásmódról is, ami a művekben testesül meg. Tervek szerint a szecesszió és az art deco korszakát idéző alkotások, az op-art és a kinetikus művészet elemeit mintaadónak tekintő művek és a minimál stílus jegyeit viselő alkotások is helyet kapnak egy légtérben.

A kiállításon az üveg építészeti elemek (ablakok, falak, mennyezetek) a falakra szerelt lapmonitorokon kivetítve láthatók majd a hatalmas méretű térplasztikákkal és köztéri installációkkal együtt, illetve helyet kapnak kis méretű dísztárgyak, üvegkompozíciók is. A kiállítás kurátora, Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész fontosnak tartotta, hogy a magyarországi üvegművészek munkásságát összekapcsolja a honi építészettel, építőművészettel, ezért a kiváló építőművész, tervező, egyetemi tanár, Prima Primissima díjas Farkas Gábort kérte fel a kiállítás megnyitására. A kiskőrösi Ágnes Galériá­ban az Üveghíd Szentendre–Budapest–Kiskőrös elnevezésű kiállításon Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Birgit Köblitz, Borbás Dorka, Darabos Anita, Fűri Judit, Hefter László, László Kyra, Lukácsi László, Smetana Ágnes, Varga Dóra és Vida Zsuzsa alkotásain keresztül nyerhetünk bepillantást a kortárs magyar üvegművészetbe. A megnyitón a kiskőrösi Szürkeverebek Jazzbandája működik majd közre.

A tárlatot augusztus végétől láthatja a közönség
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában