Prevenciós délelőtt

5 órája

A kecskeméti rotarysok folytatnák a stroke-kampányt – galériával

Prevenciós délelőttöt tartott a Rotary Kecskemét. A jövőben szeretnék a stroke-kampányt folytatni, középiskolások és a nyugdíjasok minél nagyobb táborával megismertetni a stroke tüneteit, és baj esetén a teendőket, valamint bemutatni számukra az Életmentő és SzívCity applikációkat.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Rotary District mintegy 20 városban, így Kecskeméten (valamint Baján és Kiskunhalason) is stroke prevenciós délelőttöt szervezett a napokban. A részletekről Riczu Péter, a Rotary Kecskemét elnöke számolt be. 

stroke-kampány, Kecskemét, Rotary Club
A Rotary Club Kecskemét tagjai részéről megfogalmazódott a gondolat, hogy továbbra is folytatni fogják a stroke-kampányt.
Fotó: Beküldött fotó

Stroke, a „néma gyilkos”

Az esemény elsődleges célja az volt, hogy az emberek megismerjék a stroke-ot, a „néma gyilkost”. Tudják, hogy mit kell tenni, amikor bekövetkezik a baj. Tisztában legyenek azzal, hogy az idő mennyire fontos tényező – és itt nem órákról beszélünk, hanem bizony percekről, másodpercekről. 

A Rotary Magyarország, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Stroke Társaság egy 3 éves szerződést kötött azért, hogy ennek kapcsán elindítsanak egy edukációs programsorozatot. Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnok adott helyet az eseménynek. 

Újraélesztés és életmentő alkalmazások

A mentők részéről Rózsa József állomásvezető és kollégája mutattak be egy újraélesztési folyamatot, megismertették a jelenlévőkkel az Életmentő és SzívCity alkalmazásokat. Az Életmentő a saját egészségünk, míg a SzívCity a mások segítése érdekében alkalmazható. 

A stroke-nak vannak mélyebb szintű részei, melyekkel adott esetben a mentősök sem vagy nem úgy találkoznak. Ezekről a folyamatokról dr. Kuczka Mária neurológus beszélt a közönségnek. 

A rendezvény során gyűjtést szerveztek. A befolyt összeget a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Neurológiai és Stroke Osztályának juttatják el. 

Az idő fontos tényező

„Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben stroke központba, már büszkén mondhatjuk, hogy a Magyar Rotary segített.” – mondta Tari Annamária, a Magyar Rotary District kormányzója. 

Folytatnák a stroke-kampányt

A Rotary Club Kecskemét tagjai részéről megfogalmazódott a gondolat, hogy továbbra is folytatni fogják a stroke-kampányt. El akarunk menni középiskolákba, gimnáziumokba, valamint a különböző nyugdíjas közösségekhez, hogy minél többen felismerjék a stroke-ot és hogy használni tudják az Életmentő és SzívCity applikációkat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában