Kétnapos rendezvény

13 órája

Okostantermet adtak át és szobrot avattak a szalki iskolaünnepen – galériával, videóval

Négyszáz éve létesült először iskola Szalkszentmártonban. A jeles évforduló alkalmából megtartott kétnapos rendezvény keretében avatták fel Bakos Gyula helyi szobrászművész Petőfi Sándort ábrázoló alkotását az intézményben, valamint az okostanterem átadására is sor került.

Gulyás Sándor

A rendhagyó jubileumi program résztvevőit Törökné Novadovszki Nelli intézményvezető köszöntötte, aki beszédében az iskolának a község életében betöltött szerepét, fontosságát emelte ki. – Négy évszázada fontos a szalkszentmártoniaknak, hogy gyermekeik tanulhassanak ezáltal gyarapodhassanak. Fontos volt az iskolaalapító református ősöknek, a későbbi mindenkori fenntartónak, községnek, államnak, tankerületnek. Tiszteletet szeretnénk adni mindenkinek, aki szívén viseli, gondolataival, alkotásaival támogatja, tetteivel biztosítja, hogy az iskola létét, működését – fogalmazott Törökné Novadovszki Nelli, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

okostanterem, szobor, Szalkszentmárton
Petőfi Sándort ábrázoló alkotást avattak fel az intézményben, valamint az okostanterem átadására is sor került
Fotó: Gulyás Sándor

Az okostanterem élménnyé teheti a tanulást

Az ünnepség a száznyolcvan tanulót és tanárt megmozgató Gergelyjárás című szertartásjátékkal kezdődött, majd dr. Salacz László országgyűlési képviselő, valamint Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ vezetője vázolta az új okostanterem helyi oktatásban betöltött szerepét, illetve jelentőségét.

– A huszonegyedik század kihívásai új lehetőségeket és eszközöket kínálnak, az okostantermek ezeknek a részei. A modern technológia, mely most már az oktatás szerves részévé válik, nem csupán eszköz a tanuláshoz, hanem az együttműködés, a kreativitás és az innováció katalizátora. Az okostantermek lehetőséget adnak arra, hogy a tanulás ne csak passzív tudásszerzés legyen, hanem élmény, ahol a diákok maguk is felfedezőkké, alkotókká válhatnak. Szalkszentmáronban most lehetőségünk van arra, hogy az oktatás új dimenzióit nyissuk meg, ezzel egy új fejezetet kezdnünk az iskola történetében, melyben a hagyományos értékek és a technológia kéz a kézben járnak majd – fogalmazott dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

Minden diáknak szüksége van a digitális tudásra

Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ vezetője, köszöntőjében kiemelte, hogy az interaktív és a multimédiás tartalmak jobban lekötik a diákok figyelmét, ezért a digitális tudás megszerzését már az általános iskolában el kell kezdeni.

– Az iskola és a tankerület számára is kiemelkedően fontos, hogy az itt tanuló gyermekek az első között legyenek, akik elkezdhetik magukba szívni a digitális tudást, élvezhetik az okostanterem adta lehetőségeket. Ezekben a jól felszerelt termekben olyan módszerekkel lehet tanítani, amelyek erősítik a gyerekek motivációját, miközben megismerhetik és használhatják az új digitális eszközöket is. Nélkülözhetetlen, hogy minden gyermeknek, aki kikerül az iskolapadból, legyen meg az a digitális tudása, képességei, készségei, amellyel a későbbi munkahelyén érvényesül. Az okostantermek rendkívüli lehetőséget biztosítanak arra is, hogy segítségükkel a természettudományok érdekességeire tudjuk irányítani a tanulók figyelmét – hangsúlyozta Vágó Ferencné.

Gulyásné Horváth Tünde, a község polgármestere személyes élményeit osztotta meg az ünnepség résztevőivel, akit az iskolához, tanulóként, majd szülőként sok szép emlék fűz. – Bízom benne, hogy utódaink is szeretettel fognak emlékezni az iskolára, az itt töltött időre. Remélem, hogy több száz év múlva is működő iskolája lesz Szalkszentmártonnak – fogalmazott a polgármester.

Tudományos konferencia Petőfiről

Szombaton Összetört hajónk egy deszkaszála címmel tudományos konferencia kezdődött Petőfi Sándor, 1846 márciusában Szalkszentmártonban írt Felhők-ciklusának titkairól, rétegeiről. Az előadók sorában a ma élő legnagyobb Petőfi-kutatók is szerepeltek, többek között Margócsy István, Milbacher Róbert, T. Szabó Levente.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában