Fejlesztés

2 órája

Évtizedes álom válik valóra: végre megépülhet az M5-ös autópálya kunszállási lehajtója

Megkezdődött az M5-ös autópálya kunszállási lehajtójának építése. A munkaterületet kedden átadták a kivitelezőnek, a beruházás műszaki átadása a jövő év decemberében lesz – jelentette be Lezsák Sándor, Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke kedden, a kunszállási polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Sándor

A sajtótájékoztató első részében Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere elmondta, a kunszállási lehajtó ügye révbe ért. A közelmúltban aláírásra került a Magyar Állam és a koncessziós jog tulajdonosa, az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. közötti szerződés, ami rögzíti a megvalósítási, a fenntartási és a működési feltételeket.

kunszállási lehajtó, M5 autópálya, Lezsák Sándor, Almási Roland Márk,
Megépülhet az M5-ös autópálya kunszállási lehajtója. Balról-jobbra: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere
Fotó: Gulyás Sándor

Több mint harminc éve egyszer már elkészült a kunszállási lehajtó terve

– Az autópályalehajtó terve már 1991-ben elkészült, miután része volt az M5-ös autópálya koncessziós szerződésének, ám mégsem épült meg. A beruházás 2017-ben kapott zöld utat. A kormány akkor döntött arról, hogy az önkormányzatoknak szánt támogatásokból 525 millió forintot biztosít erre a célra. Az építési engedélyt 2021-ben kaptuk meg. A következő évek az előkészítő munkákról és a kivitelező kiválasztásáról szóltak. Az autópályalehajtó megvalósulása településtörténeti mérföldkő, ami gazdaságfejlesztési, területfejlesztési szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír nemcsak a község, hanem a kistérség számára is – hangsúlyozta Almási Roland Márk polgármester.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy az elmúlt három évtizedben a település valamennyi polgármestere részese volt a kunszállási autópályacsomópont megépítéséért folytatott küzdelemnek.

– A mai napon hivatalosan is megtörtént a munkaterület átadása, az M5-ös autópálya kunszállási csomópontjának kiépítése, a beruházás műszaki átadása 2025 december végén történik meg. Az autópályalehajtó megvalósításának ügye jó példázat arra, hogy egy önkormányzat még a lehetetlenben is megtalálja a lehetséges utat – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

Lezsák Sándor megjegyezte, hogy a következő nagy feladat a homokhátság vízpótlásának megoldása, aminek a nehezén már túl lennének, ha Magyarország Brüsszeltől megkapta volna a jogos járandóságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában