Összefoglaló

3 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 14.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Négyszáz éve létesült először iskola Szalkszentmártonban. A jeles évforduló alkalmából megtartott kétnapos rendezvény keretében avatták fel Bakos Gyula helyi szobrászművész Petőfi Sándort ábrázoló alkotását az intézményben, valamint az okostanterem átadására is sor került.

baleset, hírösszefoglaló, a nap hírei
Felsőszállás térségében, Tázlár közelében az 53-as főút felé vezető úton egy furgon és egy autó ütközött egymással
Fotó: Pozsgai Ákos

Felsőszállás térségében, Tázlár közelében az 53-as főút felé vezető úton történt a baleset hétfőn a kora reggeli órákban. Egy személyautó a földútról kanyarodott ki a köves útra, ahol érkezett a furgon és oldalról nekiütközött az autónak.

A Hódút kivitelezésében zajló projektben teljessé válik a Kecskemétet is érintő, Békéscsaba gyorsforgalmi elérését megteremtő út. Már a kopóréteget készítik az M44-es legutolsó szakaszán. Erről videós összeállítást készített a Magyar Építők honlapja.

Az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének hivatalos programja keretében zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karon a Life Logos 4 Waters Nyári Egyetem hivatalos nyitórendezvénye hétfőn. A bajai campus eseményének központi témája a vízgazdálkodás volt.

A leköszönő képviselő-testület utolsó határozatainak egyike volt, hogy felhatalmazták a polgármestert, kezdjen egyeztetéseket a Halasi Többcélú Kistérségi Társulásnál (HKT) arról, hogy a Szociális Szolgáltató Központ (SZSZK) által működtetett halasi szociális intézmények többségét átadhassák működtetésre a Debreceni Zsidó Hitközséghez tartozó CIVIS Szociális Étkezési Központnak. A halasi önkormányzat indoklása szerint az egyházi fenntartással az intézmények ellátási színvonala jóval felülmúlná az eddigieket, amit az egyházi fenntartóknak a költségvetésben biztosított magasabb normatív támogatás tenne lehetővé.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője látogatott az önkormányzati fenntartásban működő kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekházba hétfő délután. Engert Jakabné alpolgármester a látogatás apropójáról elmondta, hogy az önkormányzat stratégiai együttműködést kötött az Egyszülős Központtal tavasszal. Tették ezt azért, hogy az egyszülős családok közül minél többen kaphassanak segítséget.

Üzbegisztán sokszínű világa tárul azon érdeklődők elé, akik ellátogatnak a Hungarikum Ligetbe és megnézik Ujvári Sándor fotóművész szombaton nyílt kiállítását a Gálfalvi teremben. Bács-Kiskun vármegye közismert fotóművésze tavaly három hetet töltött a közép-ázsiai országban, hogy 17 fotós társával együtt megörökítse Üzbegisztán történelmi örökségét és bemutassa az üzbég emberek életét.

Bódi József, a Szabadkeresztény Egyház lelkipásztora öt igennel jutott tovább a Megasztár 4. válogatójában. A tehetséges énekes Charlie Jég dupla whiskyvel című számával nyerte el a zsűri tetszését.

Szabó Balázs tartalékos főtörzsőrmester idén nyár óta területvédelmi tartalékos a Magyar Honvédség kötelékében. A három gyermekes családapa civilben NB I.-es játékvezető, a honvédség rugalmas rendszerének köszönhetően tökéletesen összeegyeztethető az egyenruha a civil élettel. Mindenkinek ajánlja a területvédelmi tartalékos szolgálatot, aki kipróbálná a katonaéletet, és szeretne belelátni a honvédség működésébe – és persze annak is, aki egy bajtársias közösség megbecsült tagja szeretne lenni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában