Forradalom és szabadságharc

2 órája

Fáklyás felvonulással emlékeztek Nyárlőrincen 1956-ra – galériával

Koszorúzással és ünnepi beszédekkel emlékeztek az október 23-ai forradalomra és szabadságharcra Nyárlőrincen. A hagyományokhoz híven fáklyás felvonulást is tartottak a településen.

Szentirmay Tamás

A művelődési ház előtt parkban lévő emlékműnél a Himnusz hangjaira felhúzták a magyar zászlót, majd Pácsa József polgármester és Szakácsné Marsa Edina jegyző megkoszorúzta az ott lévő emlékművet. Rajtuk kívül az általános iskolások képviselői is koszorúztak, Palócz István és hagyományőrző csapata segítségével.

fáklyás felvonulás, megemlékezés, forradalom és szabadságharc
Fáklyás felvonulással emlékeztek Nyárlőrincen 1956-ra 
Fotó: Szentirmay Tamás

Ünnepi beszédet mondott Pácsa József polgármester, aki többek között elmondta, hogy amikor ünneplünk, akkor a szabadságunkat ünnepeljük. A szabadság a kulcs szava az október 23-ai ünnepnek. 2024-ben sem gondolunk mást, mint a forradalmi ifjak, hogy számunkra Magyarország függetlensége és szabadsága a legfontosabb. 1956-ban arra volt szükség, hogy a fiatalok fegyverrel és önfeláldozással kiálljanak a szabadságukért, ma, 2024-ben pedig arra van szükség, hogy elutasítsuk a fegyver használatát. Arra hívta fel az ünnepség résztvevőinek a figyelmét, hogy ahol a hősöket becsülik és méltó módon emlékeznek rájuk, ott mindig születnek újak.

Fáklyás felvonulással is megemlékeztek

Ezt követően meggyújtották a fáklyákat és elsétáltak a Honfoglalási emlékparkba, ahol Szenekné Édes Kornélia tanárnő osztotta meg ünnepi gondolatait. – Magyarok vagyunk. A mi hazánk Magyarország. S ez olyan természetes számunkra, hogy a hétköznapok rohanásában nem is igen gondolunk e kijelentés mélyére. Ha hirtelen kellene válaszolnunk: mi a haza, nehezen tudnánk szavakba önteni. Aztán mikor eljön egy-egy nemzeti ünnep, meghalljuk a Himnuszt, vagy épp Bánk bán gyönyörű áriáját, akkor elkezd bizseregni a szívünk, akkor jönnek az érzések, amik a hazához, a nemzethez kötnek bennünket. Legyünk büszkék magyarságunkra, legyünk büszkék hazánkra! Magyarország. Ez a mi hazánk. Óvjuk, vigyázzunk rá, hogy unokáink is büszkén emeljék fel fejüket, amikor azt mondják: magyar vagyok!

Ott is koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. A műsorban közreműködtek a hetedik osztályos diákok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában