Brutális csőtörés

2024.09.02. 19:14

Kicserélték a többször eldurrant Könyves Kálmán körúti főnyomócsövet

Az iskolakezdésre megvalósult Kecskeméten, a Könyves Kálmán körúton, a közel 50 éve szolgáló, július folyamán meghibásodott vezetékszakasz cseréje és az útburkolat helyreállítás, már csak kisebb befejező munkák vannak hátra – számolt be róla a Bácsvíz Zrt. közösségi oldalán.

Horváth Péter

A közlemény szerint a 60 méter hosszú szakaszon vezeték- és vízbekötés csere is zajlott, a legkritikusabb részen egy 500 milliméter átmérőjű acél védőcsőbe sajtolva gömbgrafitos öntöttvas csövet építettek be. Július 13-án számoltunk be arról, hogy brutális csőtörés történt Kecskeméten, következtében 40 perc alatt mintegy 1200 köbméter, azaz 1 millió 200 ezer liter víz folyt el a Könyves Kálmán körút 23 szám alatti szakaszon. A víz alámosta az utat, és több ingatlanban is kár keletkezett a főnyomócső eldurranása miatt. 

Kecskemét, csőtörés, Bácsvíz Zrt.
Kicserélték a többször eldurrant Könyves Kálmán körúti főnyomócsövet
Forrás: Bácsvíz Zrt. Facebook-oldala

Akkor a vezetéken kagylós törés keletkezett, azaz 1 méter hosszú és 30 centi magas rész szakadt ki a csőfalból. A csőtörtés nyomán kiömlő hatalmas mennyiségű víz teljesen elmosta a nyílt árkot, alámosta az utat, melyből egy darab a járdával együtt kiszakadt, így egy 50 köbméternyi kráter keletkezett az utcában. A Bácsvíz Zrt. szakemberei azonnal kimentek a helyszínre és rövid időn belül kiszakaszolták az érintett területet, megállítva a víz kiömlését.

Pár nappal később, július 17-én ismét csőtörés volt az előzőhöz közel eső, vasúti átjáró környéki részen. Akkor a korábbihoz hasonló, de kisebb, kagylós törés történt. Akkor beszámoltunk arról, hogy a csőtörések miatt a Bácsvíz Zrt. kicseréli az érintett vezetékszakaszt, jövőre pedig az egész, Izsáki útig futó vízcsövet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában