Kecskemét

2024.08.28. 17:56

Pusker Júlia, a világhírű hegedűművész játszott a szegényeknek – galériával, videóval

Egy nagyon különleges zenei élményben lehetett része szerdán a kecskeméti Wojtyla népkonyhájára járó szegényeknek. Pusker Júlia kecskeméti származású, Berlinben élő hegedűművész látogatott el hozzájuk és egy csodálatos zenei műsort adott számukra.

Sebestyén Hajnalka

Pusker Júlia világhírű hegedűművész nem először játszott a Wojtyla-ház népkonyháján, jó barátság fűzi családját a Wojtyla alapító-igazgatójához, Farkas P. Józsefhez. Ezúttal édesapjával, Pusker Imre zenetanárral közösen érkezett. Júlia több művet szólóban adott elő hegedűn. Ezúttal testvére, Ágnes hegedűjén játszott, mivel éppen hangszerkeresésben áll. Játszott édesapjával közösen is, Pusker Imre zongorán kísérte lányát. 

Pusker Júlia, hegedűművész, Wojtyla
Pusker Júlia, a világhírű hegedűművész játszott a szegényeknek
Fotó: Bús Csaba

A Wojtyla részéről Farkas Pál munkatárs köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: Pusker Júlia és testvére, a szintén kimagasló tehetség, Ágnes szüleik nyomdokain haladtak, akik mindketten zenetanárok. 

A városvezetés nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok méltatta a kiváló fiatal zeneművészt. Beszéde elején hangsúlyozta: Pusker Imre zenetanárként, apaként két kiválóságot adott hazánknak. Júlia és Ági neve a zenei világban jól ismert, városunk büszkeségei.

A sok gyakorlás, a szorgalom beérett. Tehetségüket a világ minden táján elismerik. Közel tíz évvel ezelőtt film is készült Júliáról és Ágiról, ahol betekinthettünk magánéletükbe. A két testvér nagyon ragaszkodik egymáshoz. Őket nemcsak a testvéri szeretet, a zene szeretete, hanem a kettőjük közötti harmónia, a megértés, az egymásra figyelés köti össze. 

Pusker Júlia a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte el zenei tanulmányait, majd Angliába költözött. Tanulmányait a Londoni Királyi Akadémián folytatta, ahol kitüntetéssel szerzett mesterdiplomát.

Tehetségére a nemzetközi közönség is felfigyelt. A 2019-ben megrendezett brüsszeli Erzsébet Királyné versenyen egyedüli magyarként 5. díjat kapott. Ezt követően számos helyen fellépett: a Budapesti Filmfesztiválon, a Brüsszeli Filharmónián, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal. Számos szólóesteket adott Európa legrangosabb termeiben. Fiatal kora ellenére megkapta a Junior Príma díjat, a Czifra Fesztivál díját.

Oskolás János saját versével emelte a rendezvény meghitt hangulatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában