Zarándokat

2024.08.31. 10:50

Középkori hajó másolatával kötöttek ki Kalocsa-Meszesen

A Salina Compania történelmi regatta a Salina Alapítvány történelmi hagyományőrző csoportjának akciója, amelynek során maguk által készített középkori hajó másolatával járják be a II. Lajost Mohácsra elkísérő flotta útját. A Mohácsra tartó hagyományőrző hajósok a kalocsai Duna-szakaszról csütörtökön hajóztak el, de előtte kikötöttek Meszes Beachen, ahol tábort vertek és ott is éjszakáztak.

Zsiga Ferenc

Magyar Attila, a Salina Alapítvány és egyben a hajós csoport vezetője, amelynek legénysége hat felnőttből és három 14 éves fiatalból áll elmondta: alapítványuk célja, hogy a ma emberéhez közelebb hozzák a különböző történelmi korszakokat és ráirányítsák a figyelmet történelmünk fontos eseményeire, elődeink hősies helytállására és áldozatvállalására.

hajó, Kalocsa, hagyományőrzés
Magyar Attila, a Salina Alapítvány és egyben a hajós csoport vezetője
Fotó: Zsiga Ferenc

– A mostani vízi zarándoklattal a Duna-Dráva Nemzeti Park immár nyolc éve minden augusztusban megszervezett lovas-kerékpáros-gyalogos túrájához csatlakoztunk, amelynek végállomása a mohácsi csata helyszíne. Vízi úton azonban most először, ám hagyományteremtő szándékkal érkezünk majd – számolt be a hagyományőrzők szószólója. 

hajó, Kalocsa, hagyományőrzés
Tábort vertek és ott is éjszakáztak Meszes Beachen
Fotó: Zsiga Ferenc

A csoport vezetője szerint jövőre már kettő, vagy több hajóval érkeznek, két év múlva, 2026-ban, a csata ötszázadik évfordulójára már egész flottával erednek majd a csatában hősi halált halt II. Lajos király nyomába.

Magyar Attila hozzátette, azért kapcsolódtak be a mohácsi zarándoklat mozgalmába, mert a mohácsi csatának volt egy érdekes mozzanata, amit ritkán szoktak fölidézni. II. Lajos királyt, aki az életét áldozta a mohácsi csatában, egy 330 hajóból, középkori naszádokból álló hajóhad kísérte a Dunán. Ezeket a naszádokat, dereglyéket próbálják megjeleníteni úgy, hogy megépítik rekonstrukciós másolataikat, és hajós zarándoklattal tisztelegnek az akkori hősök emléke előtt. 

hajó, Kalocsa, hagyományőrzés
Fotó: Zsiga Ferenc

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában