Baon podcast

2024.08.28. 11:18

A Kecskeméti Szakképzési Centrumban felkészültek az okoseszközök korlátozott használatára

A Kecskeméti Szakképzési Centrum iskoláira akár azt is kitehetnék, hogy Megtelt! Mind a kilenc középfokú intézményben a képzések népszerűek. Az iskolák élén csak egy helyen történt változás, a kecskeméti Széchenyi István Technikumnál. Az azonban egységes, hogy minden iskolában a házirend már tartalmazza, hogy a diákok telefonjait, okoseszközeit elzárják a tanórák idejére.

Sebestyén Hajnalka

Mindezekről Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója adott számot a Rádió 1 Gong Téma műsorában. A kilenc tagintézményben összesen 1300 diák kezdi meg nappali tagozaton a 2024/25-ös tanévet.

Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója
Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója
Fotó: Rádió 1 Gong

Teltház az iskolákban

Ignácz Bence örömét fejezte ki, hogy minden iskolájuk maximális létszámmal kezdi meg az új tanévet. Úgy fogalmazott: ki lehetne rakni a megtelt táblát. Több helyen túljelentkezés volt. Vannak olyan ágazatok, ahol akár ötszörös-hatszoros-hétszeres túljelentkezést prognosztizáltak, ilyen az elektronika, az informatika vagy a gépészet területe. Így azon nyolcadikosok, akik ezen szakmákban gondolkodnak, már most érdeklődjenek. A szakképző iskolákban azonban volt egy-kettő olyan szakma, ahová még mindig lehet jelentkezni. 

Igazgatói kinevezések

A Kecskeméti Szakképzési Centrumhoz kilenc iskola és egy kollégium tartozik. Idén a tíz intézményből Kecskeméten öt, illetve Tiszakécskén és Kunszentmiklóson egy-egy helyen került kiírásra igazgatói pályázat. Ignácz Bence vallja: egy jó csapaton nem érdemes változtatni. Ennek tükrében csak egyetlen eddigi igazgató nem folytatja a munkáját. A kecskeméti Széchenyi István Technikumnál Mester László igazgató nyugdíjba ment, akinek a munkájával nagyon elégedettek voltak. A jó csapaton szerencsére nem is nagyon kellett változtatni, hiszen az eddigi igazgatóhelyettes, Bodnárné Nagy Anita nyújtott be sikeres pályázatot, ő lesz az új igazgató. 

Mobiltelefonok korlátozása

Mint ismert az új kormányrendelet értelmében ettől a tanévtől meghatározták azon eszközök körét, melyek tiltottak vagy korlátozottan használhatók. Ez utóbbi körbe tartozik a mobiltelefon, az okosóra vagy bármely más okoseszköz. Ignácz Bence ennek kapcsán kifejtette: eddig is szabályozták már az iskolák a mobiltelefonok, okoseszközök használatát, melyet a házirend tartalmazott. 

Most az új kormányrendelet követelményeit betartva módosították a házirendeket. Úgy dolgozták át, hogy a jogszabállyal harmóniában legyenek. A diákok reggel, az első óra előtt leadják az eszközöket, és az utolsó óra után visszakapják. Amennyiben egy adott órán szükség lenne a telefonra, vagy más eszközre, abban az esetben a tanár vissza viszi. 

Próbaidőszak

A főigazgató elmondta: a szeptember lesz a próbaidőszak. Egyelőre abban gondolkoznak, hogy minden osztályban az eszközök egy dobozba, vagy táskába kerülnek, mely könnyen átvihető egy zárt terembe, ahol nem férnek hozzá a tanulók. Mivel sok a csoportbontás, a vándorlás napközben, így nem lehet az osztálytermekbe elzárni. Az utolsó órát tartó tanár pedig beviszi, és a tanóra végén kiosztja. Ha az adott tananyag megkívánja az okoseszköz használatát, akkor arra az órára kiosztják. 

Ez az elképzelés, majd szeptember végén, levonva a tapasztalatokat döntenek arról, hogy így folytatják, vagy változásokat eszközölnek. 

Ignácz Bence végül hozzátette: sok esetben a mobilokat már eddig is ki kellett tenni a tanári asztalra, most annyiban lesz változás, hogy szünetekre se kapják vissza. Számos európai országban is bevezették már az okoseszközök használatának korlátozását. A végső cél ugyanaz: ne alakuljon ki a fiataloknál függőség. Emellett az órára is jobban figyelhetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában