Érsekkert

2024.08.22. 19:35

Százhetven énekes és több száz résztvevő a kalocsai kórusfesztiválon – galériával

Három vármegye öt településéről érkeztek énekkarok a kalocsai Érsekkertben megtartott Kalocsa Hangja című kórusfesztiválra. Az első napon a szervezők három kórus részére KÓTA minősítésre is lehetőséget biztosítottak. A fesztivállal a rendező Kalocsa Kamarakórus a várost fölhelyezte a hazai kórusmozgalom térképére.

Zsiga Ferenc

A 25 éves fennállását idén ünneplő Kalocsa Kamarakórus először, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Kalocsa Hangja Kórusfesztivált, amelyre Mezőtúrról, Szekszárdról, Bajáról, Paksról és Faddról érkeztek énekkarok.

kórusfesztivál, Kalocsa, koncert
Három vármegye öt településéről érkeztek énekkarok a kalocsai Érsekkertben megtartott Kalocsa Hangja című kórusfesztiválra
Fotó: Zsiga Ferenc

A kalocsai esemény a KÓTA Éneklő Magyarország XXII. Országos Kórusminősítő sorozatába illeszkedik. A minősítő koncertet a városháza dísztermében tartották. A mintegy százfőnyi közönséget, valamint a zsűrit Simon Zoltán köszöntötte. Az alpolgármester röviden bemutatta a Kalocsa Kamarakórust, és méltatta annak a város kulturális életében betöltött szerepét.

A KÓTA zsűrijétől a mezőtúri Vivace Kamarakórus, a Szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus és a Faddi Boróka Ének- és Néptáncegyüttes kért minősítést. A rendező Kalocsa Kamarakórus ezúttal nem minősült, mert mint emlékezetes, az énekkar tavaly ősszel, a Paks Városi Vegyes Karral közös minősítő koncerten arany minősítést ért el.

A Kocsis-Holper Zoltán elnökölte, mellette Bárd Judit és Szarka Tamás karnagyok alkotta szakmai zsűri szerint a három kórus közül legjobban a Mezőtúrról érkezett Vivace Kamarakórus teljesített, így arany minősítést szerzett. 

Az énekkar igényes repertoárjával és annak színvonalas megszólaltatásával a közönséget is megnyerte, produkciójukat a hallgatóság többször is vastapssal jutalmazta. A faddi és a szekszárdi együttesek ezüst minősítésnek örülhettek.

A kalocsai közönség az állami ünnep napján a Kalocsa Kamarakórustól a művelődési központ udvarán a könnyedebb műfajokból kapott ízelítőt. Az alkalmi színpadon ekkor már csak három énekegyüttes, a házigazda kalocsai énekkar, a Bajai Liszt Ferenc Énekkar és a Paks Városi Vegyes Kar lépett fel. A koncerten a filmzenék mellett ismert jazz- és popslágerek is felcsendültek. A Paks Városi Vegyes Kar az alkalomra egy alkalmi tánczenekarral is kiegészült, dob, basszusgitár felállással, amelyet esetenként remek hegedűs és szaxofonos erősített. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában