Beruházás

2024.08.31. 12:45

Ivóvíz-hálózati rekonstrukció indult Kalocsán

Régóta várt ivóvízhálózat csere indult Kalocsán múlt szerdán. A Malom utca teljes hosszában kicserélik az 1960-as években épített, évek óta rengeteg csőtöréssel terhelt hálózatot. A Nemzeti Vízművek Zrt. bruttó 42 millió forintos beruházása várhatóan október végéig befejeződik. 

Zsiga Ferenc

–  Szinte az egész várost érintő probléma az ivóvízvezeték- rendszer elavultsága, aminek következtében rendszeresek a csőtörések. Az 1960-as években kiépült hálózat teljes cserére szorulna, amire azonban eddig nem állt rendelkezésre forrás. A tulajdonos önkormányzatok, köztük Kalocsa ezért csatlakoztak a Nemzeti Vízművekhez. A csatlakozás révén központi forráshoz jutott a Kiskunsági Víziközmű, mint a térség vízmű vállalata. Most a rendszerszintű rekonstrukció első lépéseként a legsúlyosabb gondolat okozó szakaszra, a Malom utcára kerül sor – tájékoztatta portálunkat Simon Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője. 

Kalocsa, ivóvíz-hálózat
Simon Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője
Fotó: Zsiga Ferenc

A rekonstrukcióról szólva Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója elmondta: az utca ivóvízvezetéke korszerűtlen és igen rossz állapotú azbesztcement cső, amelyen az utóbbi időben több komolyabb csőtörés is volt. Ezért a Nemzeti Vízművek gördülő fejlesztési terve alapján elsőként a Malom utcát jelöltük ki a teljes vezetékcserére.

Kalocsa, ivóvíz-hálózat
Fotó: Zsiga Ferenc

Mint elhangzott, a munka elvégzésére egy kecskeméti vállalkozás nyert megbízást. Az új, korszerű 10 báros, hegesztett, úgynevezett KPE nyomóvezetéket a régi mellé fektetik le, és az élő bekötéseket egészen a vízmérőkig kicserélik. A munkálatok közel két hónapig tartanak majd. A kivitelező ügyelni fog arra, hogy a nap végére minden munkaárok be legyen temetve, de több kapubejáró felbontása elkerülhetetlen. Ennek időpontjáról az ingatlantulajdonosok a helyszínen tudnak egyeztetni a kivitelezővel. 

Kalocsa, ivóvíz-hálózat
 Fotó: Zsiga Ferenc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában